Platinasta svinčnika Ani Kučan in Urošu Birsi, Boris Podrecca častni član ZAPS

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je objavila letošnji seznam nagrajencev.

Objavljeno
21. september 2017 16.52
jer/Boris Podrecca - Sobotna
V. U.
V. U.

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije znova nagrajuje cehovske kolege. Častno članstvo, namenjeno posameznikom, ki so s svojim delom prispevali k razvoju in uveljavitvi stroke, bo tokrat prejel Boris Podrecca, avstrijsko-slovenski arhitekt z nizom realiziranih projektov.

ZAPS mu častno članstvo, kot piše v obrazložitvi, v aktualnem Plečnikovem letu 2017 podeljuje zaradi velikega pomena osebnosti in dela za slovensko arhitekturo.

Platinasta svinčnika, namenjena obsežnim opusom in vrhunskim dosežkom na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja, sta letos dva, prejela pa ju bosta krajinska arhitektka dr. Ana Kučan, pripadnica prve generacije slovenskih krajinskih arhitektov, s čimer imajo njena dela – v več kot dvajsetletni praksi je sodelovala z večino najpomembnejših slovenskih arhitekturnih birojev – pomembno vrednost tudi za razvoj stroke v Sloveniji, in arhitekt Uroš Birsa, Ravnikarjev učenec in njegov nekdanji sodelavec, ki ga ZAPS nagrajuje zaradi njegovega spoštljivega odnosa do kulturne dediščine iz različnih obdobij, občutljivega umeščanja novih objektov v prostor in požrtvovalnega zavzemanja za stroko in njene vrednote.

Njegovi najodmevnejši projekti v zadnjem času so rekonstrukcija nekdanje trgovine Centromerkur (danes palača Emporium) v centru Ljubljane, prenova Narodne galerije v Ljubljani in rekonstrukcija trgovskega objekta Globus v Kranju v centralno knjižnico v sodelovanju z Majdo Kregar.

Zlatih svinčnikov je letos pet. Za to priznanje je sicer v kategoriji izstopajočih izvedb kandidiralo 48 projektov, od tega deset stanovanjskih hiš, ena večstanovanjska stavba, pet poslovnih stavb, 18 javnih stavb, pet projektov notranje opreme, en vrt, štiri ureditve urbanih prostorov in štiri krajinske ureditve. Prepričali so energetska sanacija Zdravstvenega doma Velenje biroja Enota, Regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana Plana B, Bruta, Studia Botas, skupine prostoRož in Trash designa ter Materinski dom Ljubljana Jereb in Budja arhitektov.

Zlata svinčnika s področja prostorskega načrtovanja, kjer je bilo kandidatov sedem, pa so namenili študiji plovnosti reke Ljubljanice Locusa, d. o. o., in urbanistični zasnovi za južni del Novega mesta Ateljeja Ostan Pavlin. Širše utemeljitve nagrad in izbor nagrajenih projektov so dostopni na spletnih straneh ZAPS.