Mileni Zupančič predsedniški zlati red za zasluge

Borut Pahor je odlikoval še slovenske sodelavce laboratorija CERN, mariborskega pomožnega škofa Jožefa Smeja in Trubarjev antikvariat.

Objavljeno
31. marec 2016 12.40
Posodobljeno
31. marec 2016 13.00
mpi*Zupancic
V. U., STA
V. U., STA
Predsednik republike Borut Pahor je odlikoval igralko Mileno Zupančič z zlatim redom za zasluge za ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti. Kot je v zahvali dejala Zupančičeva, v igralskem poklicu nisi sam nikoli popolnoma zaslužen za uspeh, vedno so okoli tebe številni sodelavci. Pahor je podelil še tri odlikovanja.

Predsednik republike je Zupančičevo odlikoval za dragocen ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti, njegovo prepoznavnost v mednarodnem prostoru ter zavzeto delovanje za kulturo solidarnosti.

Štiri desetletja nepozabnih vlog

Igralko slovenska javnost dobro pozna. V štirih desetletjih je odigrala vrsto nepozabnih vlog v gledališču, filmu in na televiziji. Je dobitnica najpomembnejših slovenskih nagrad na področju kulture, gledališča in filma ter velike Prešernove nagrade, njen vrhunski igralski izraz so prepoznali tudi v prostoru nekdanje Jugoslavije. Je tudi nosilka prestižnega naslova igralka Evrope 2015.

Poleg igralskega poklica je z veliko odgovornostjo opravljala tudi poslanstvo prve slovenske Unicefove ambasadorke, 11 let je v tej funkciji vztrajno negovala duh solidarnosti, človečnosti in medsebojne pomoči. Njena priljubljenost med ljudmi in ugled vrhunske ustvarjalke odpirata številna vrata in jo uvrščata med tiste karizmatične Slovenke, katerih stališča, premisleke in dvome želi slišati čim širša skupnost, piše v utemeljitvi.

Zupančičeva se je na podelitvi predsedniku republike zahvalila tudi za to, da je povečal število dobitnic odlikovanj, saj pri številu dobitnikov državnih priznanj moški močno prekašajo ženske. Zahvalila se je tudi vsem sodelavcem za pot, ki so jo prehodili skupaj. Ta je bila, kot je dejala, velikokrat trnova, še večkrat pa čudežno lepa in bogata.

Red za zasluge znanstvenikom

Red za zasluge je Pahor vročil skupini slovenskih znanstvenikov, ki sodelujejo v eksperimentu Atlas v Evropskem laboratoriju za fiziko delcev CERN v Švici, in sicer za vrhunske znanstvene dosežke na področjih eksperimentalne fizike delcev in tehnološkega razvoja ter prispevek k uveljavljanju slovenske znanosti v mednarodnih raziskavah.

Znanstveniki v skupini Atlas z detektorji delcev preučujejo njihove trke, katerih analiza je potrdila obstoj Higgsovega bozona. Skupina iz Slovenije v eksperimentu uspešno deluje od leta 1996. Njeno sodelovanje v največjem znanstvenem projektu v zgodovini človeštva slovensko znanost neposredno povezuje z najnovejšimi vrhunskimi tehnologijami, piše v utemeljitvi.

Kot je ob prejemu izpostavil vodja skupine Marko Mikuž, podeljeno odlikovanje potrjuje, da je za narod znanost, tako kot kultura, eden nujnih pogojev za njegov obstoj. Znanost tudi ne predstavlja stroška, ampak vlaganje in priložnost, je poudaril.

Red tudi duhovniku, literatu, prevajalcu in zgodovinarju Jožefu Smeju

Z redom za zasluge je Pahor odlikoval tudi duhovnika, teologa, pisatelja, pesnika, prevajalca, raziskovalca in cerkvenega zgodovinarja Jožefa Smeja za življenjsko delo in bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev.

Življenjsko delo mariborskega pomožnega škofa Smeja je, kot piše v utemeljitvi, obsežno in raznovrstno. Med drugim je sodeloval pri prevajanju Zakonika cerkvenega prava, Svetega pisma stare in nove zaveze, Bogoslužnega molitvenika in komentarjev k psalmom. Pomembno torišče njegovega intelektualnega zanimanja je bilo življenje na območju nekdanje madžarske dekanije, imenovane Slovenska okroglina. Bibliografija njegovih del obsega več kot 150 enot.

Kot je dejal Smej, so z odlikovanjem red za zasluge odlikovani tudi številni Slovenci od Rabe do Primorja, od Gospe Svete do Sotle – duhovniki in župniki, ki skrbijo za cerkve in kapele, ter katehetinje, ki vzgajajo mladi rod.

Medaljo za zasluge pa je predsednik republike vročil Trubarjevemu antikvariatu za visoko strokovno delo pri zagotavljanju dostopnosti knjig in prispevek k bralni kulturi.