Prenovljene Križanke nared za dogodke, prvi bo muzikal Vesna

Rekonstruiran in nadgrajen avditorij je pripravljen na nove umetniške prireditve, prenova strehe pa bo morala še počakati.
Objavljeno
10. avgust 2018 15.05
Posodobljeno
10. avgust 2018 15.05
Že napovedani dogodki v sklopu 66. Ljubljana Festivala bodo v Križankah potekali skladno z načrtom, muzikal Vesna bo na sporedu 24. avgusta. FOTO: arhiv Ljubljana Festivala
V. U.
V. U.
Zaradi obnove letnega gledališča v Križankah je bilo že več prireditev – tudi iz sklopa 66. Festivala Ljubljana – prestavljenih na nadomestna prizorišča od Kongresnega trga do Cankarjevega doma. Prenova avditorija je sedaj končana, Križanke so pripravljene na prihajajoče dogodke.

Iz Mestne občine Ljubljana so sporočili, da so za gledališče danes prejeli uporabno dovoljenje. Rekonstruiran in nadgrajen avditorij je pripravljen na nove umetniške prireditve, streho pa bodo – kot zapišejo – zaradi naknadne spremembe projektne dokumentacije obnovili kasneje.

image
Prenova Križank, ki je sledila poškodbi strehe v snežni ujmi, je potekala kar sedem mesecev, na njen potek so vplivale tudi arheološke raziskave. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Vrednost prenove 2,43 milijona


V okviru prenove so v sodelovanju z mestnim javnim zavodom Festival Ljubljana v celoti prenovili projekcijsko kabino, poglobili in razširili orkestrski prostor z novo strojnico ter izvedli nov dvižni sistem odrskega podija. »Vrednost del, ki jih je izvedlo podjetje Makro 5 gradnje d.o.o., po pogodbi znaša 2,43 mio EUR z DDV,« so zapisali.

Kaj prihaja v prenovljene Križanke? Že napovedani dogodki v sklopu letošnjega 66. Ljubljana Festivala bodo potekali skladno z načrtom. Prvi bo 24. avgusta na sporedu muzikal Vesna, sledila bosta koncerta Vlada Kreslina 31. avgusta in skupine Laibach 7. 9.

Jubilejni koncert Nuše Derenda ob dvajsetletnici njene kariere, ki bi moral biti v Križankah 1. septembra, pa so odpovedali že pred nekaj dnevi.