Ko Prešeren sreča Julij ... Julijano

V Kranju danes znova množični Prešernov smenj. S pesnikom se bo srečala tudi aktualna kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar.

Objavljeno
04. februar 2016 14.58
V. U.
V. U.

8. februarja se kot magnet za tisoče obiskovalcev vselej izkaže Prešernovo mesto Kranj, v katerem tradicionalno pripravljajo Prešernov smenj. Mesto se vrne v čas pred domala dvestotimi leti, ko je zastavonoša slovenske poezije v njem deloval, njemu v čast pa obširen program dogodkov napovedujejo tudi ob tokratni, že 14. izdaji prireditve.

V Prešernovi hiši je že nekaj dni dostopna nova dokumentarna razstava 170 let prihoda dr. Franceta Prešerna v Kranj, ki ne pripoveduje le zgodbe o Prešernu, ampak tudi o Kranju v prvi polovici 19. stoletja.

Prešeren je v gorenjsko metropolo sicer prišel, ko je februarja leta 1846 tedanji vladar odredil, naj se število odvetnikov na Kranjskem poveča za štiri in se novim odvetnikom za opravljanje odvetniške službe določijo kraji izven Ljubljane. Enemu izmed njih je bil kot kraj bivališča določen Kranj in to je bil Prešeren. V Kranj se je iz Ljubljane preselil oktobra 1846, v njem pa bival do smrti 8. februarja 1849.

Letos tudi pustni Prešeren

Prešernov smenj se bo zaradi datumskega naključja prepletal s Prešernim karnevalom, pustnim dogodkom, ki je stekel že pred dnevi, program pa bo dostopen na nizu kulturnih točk. Kot osrednje izpostavljajo naslednje: Dopoldne, ob 11. uri, bo pred Prešernovim gledališčem Kranj uradno odprtje prireditve z županom Boštjanom Trilarjem, med 11.15 in 14.00 se bodo zvrstili nastopi ducata pevskih zborov in drugih godčevskih sestavov – tudi brez Godbe Mestne občine Kranj ne bo šlo –, napovedane pa so tudi recitacije igralcev Prešernovega gledališča Kranj.

Na Glavnem trgu med 11.00 in 15.30 napovedujejo niz nastopov folklornih skupin in ob 16.00 koncert Mance Izmajlove, na tem osrednjem prizorišču pa se bosta uro zatem srečala tudi Prešeren in gostja iz Ljubljane, ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

V Galeriji Prešernovih nagrajencev bo ob 17.00 odprtje fotografske razstave Toneta Stojka Portreti Prešernovih nagrajencev 2016 in razstave Zvitorepec lanskega prejemnika velike Prešernove nagrade za življenjsko delo Mikija Mustra.

Zvečer bo znova aktualno Prešernovo gledališče Kranj, ki bo danes znova odprlo tudi svoje zaodrje (vodeni ogledi ob 11.00 in 12.00). Ob 18.00 v njem napovedujejo Shod muz na kranjskem Parnasi oziroma srečanje s Prešernovimi nagrajenci, ki ga bo kot moderatorka vodila novinarka Patricija Maličev. Slavnostni govornik na srečanju bo predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj, odprla pa ga bo kulturna ministrica.

Čez celoten dan se bodo vrstila tudi vodstva po stalnih zbirkah in aktualnih projektih Gorenjskega muzeja Kranj, tako v matični in Prešernovi hiši kot na gradu Khislstein, veliko dogajanja bo tudi v Mestni knjižnici, sicer pa si bo mogoče v okviru sejma predvsem ogledati ponudbo na dolgem nizu stojnic, poslušati lajnarje, se podati po Prešernovi poti, si urediti pričesko v slogu 19. stoletja ali, velja za otročad, zajahati kakega ponija. Oziroma, velja za vse, se do Prešernovega gaja popeljati s kočijo. Če bo le vreme za.