Odlog plačila socialnih prispevkov za april, maj in junij

Samostojnega interventnega zakona za samozaposlene ne bo.
Fotografija: Ministrstvo za kulturo sodeluje v medresorskem usklajevanju interventnih zakonov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ministrstvo za kulturo sodeluje v medresorskem usklajevanju interventnih zakonov. FOTO: Leon Vidic/Delo

V torek je Skupina za pomoč samozaposlenim v kulturi na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovila pismo s pozivom, naj sprejme samostojni interventni zakon za pomoč samozaposlenim v kulturi, ki jih je pandemija še posebej prizadela.



Ministru so med drugim predlagali, naj oprosti plačilo obveznih prispevkov za socialna zavarovanja in najbolj prizadetim priskrbi finančno pomoč. Želijo tudi bolniško nadomestilo v primeru okužbe s koronavirusom in nadomestila v primeru samoizolacije, karantene ali varstva otrok. Obenem se zavzemajo za čimprejšnja izplačila sredstev za že odobrene projekte, izplačila delovnih štipendij in upoštevanje nastale situacije pri izvedbi subvencioniranih projektov, ki zaradi odpovedi in zamikov niso ali še niso bili izvedeni.
 

Najprej zdravje vseh


V odgovoru so na ministrstvu za kulturo zapisali, da se zavedajo težav, vendar samostojni interventni zakon za samozaposlene ni predviden, na prvo mesto postavljajo zdravje vseh. Dodali so, da so izvajalce projektov, ki jih sofinancirajo, že pozvali, naj v skladu z ukrepi ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje upoštevajo navodila ter tako poskrbijo za zdravje vpletenih. V primeru odstopanj od terminskih načrtov sofinanciranih programov naj sproti obveščajo skrbnike pogodb na ministrstvu.

​Zavedajo se, da je področje kulture že v normalnih razmerah v težki situaciji, ki jo krizne razmere le še zaostrujejo. Zaradi tega je ministrstvo za kulturo aktivno v medresorskem usklajevanju interventnih zakonov, ki vsebinsko posegajo na delovanje kulturnega sektorja. Predlogi interventnih zakonov se vlagajo po nujnem postopku, kot primer so navedli sredino sprejetje ukrepa enoletnega odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, ki zaradi kriznih razmer ne morejo poravnati svojih obveznosti iz kreditnih pogodb.

Je pa odbor DZ za delo že v sredo med upravičence vključil tudi samozaposlene, in sicer z odlogom plačila socialnih prispevkov za april, maj in junij letos. Odložene prispevke bodo dolžni poravnati najpozneje do 31. marca 2022, pri čemer poslancem Levice, SD in LMŠ ni uspelo z dopolnilom, da bi se ta obveznost odpisala.
 

Nova direktorja direktoratov


Dobili smo tudi nova direktorja direktoratov na kulturnem ministrstvu, vlada je razrešila generalno direktorico direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo Majo Bahar Didović in za v. d. generalne direktorice tega direktorata imenovala Jelko Pirkovič. Prav tako je razrešila v. d. generalne direktorice direktorata za ustvarjalnost Marjeto Pečaričin in za novega v. d. imenovala Damjana Damjanoviča.

Komentarji: