Slovenski planinski muzej najboljši slovanski muzej

Muzej, ki so ga odprli pred sedmimi sezonami, je dosegel muzejsko nagrado Foruma slovanskih kultur, ki nosi ime slovanske boginje Žive.

Objavljeno
25. september 2017 13.40
V. U.
V. U.

Temeljni kamen zanj so položili pred desetletjem, vrata je odprl tri leta zatem, v sezoni 2010, po sedmih sezonah delovanja pa je že dosegel nagrado za najboljši slovanski muzej, ki jo podeljujejo v okviru programa Foruma slovanskih kultur (FSK) s sedežem v Sloveniji.

Tokratna podelitev nagrade, četrta po vrsti, se je v petek zgodila v Sloveniji, pripravili so jo v sodelovanju z Zavodom za kulturo Bled in Občino Bled. Pretekle podelitve so bile v Skopju, Sankt Peterburgu in Zadru.

Nagrada, ki nosi ime slovanske boginje Žive, ni odpotovala daleč od Bleda. Sodnikom se je predstavilo 23 muzejev iz 11 slovanskih držav, prepričal pa jih je Slovenski planinski muzej iz Mojstrane, ki spada pod okrilje jeseniškega Gornjesavskega muzeja. iz Slovenije sta sicer konkurirala še Park vojaške zgodovine iz Pivke ter Muzej pošte in telekomunikacij iz Polhovega Gradca.

Živo je podelila direktorica FSK dr. Andreja Rihter, in sicer ob navzočnosti predstavnikov muzejskih strokovnjakov iz slovanskih in evropskih držav ter kandidatov zanjo. Organizatorji so sicer podelili še več nagrad. Tako je nagrado za vodenje prejel Državni literarni muzej Yanka Kupala (Minsk, Belorusija), Muzej Šlezije (Katovice, Poljska) je prejel nagrado za odprtost in privlačnost za obiskovalce, Muzej Macura (Novi Banovci, Srbija) pa nagrado za kreativnost.

Ob teh je Vlaški muzej na prostem (Rožnov pod Radhoštem, Češka republika) prejel še nagrado za pripovednost, Narodni muzej Glinka (Moskva, Ruska federacija) za učinkovito rabo virov, s posebno omembo pa je bil nagrajen še Državni spominski zgodovinsko-literarni muzej in krajinski muzejski rezervat A. S. Puškina (Mihajlovsko, Ruska federacija).