Srebrni red za zasluge Matjažu Vipotniku in Jožetu Ciuhi

Ob avtorjih s področja likovnega izraza – Ciuha bo nagrajen posthumno – bo red prejela še literatinja Maja Haderlap.

Objavljeno
11. junij 2015 12.18
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Predsednik republike Borut Pahor bo danes ob 15. uri v predsedniški palači izročil odlikovanje srebrni red za zasluge na civilnem področju oblikovalcu in slikarju Matjažu Vipotniku ter z njim posthumno odlikoval še slikarja, ilustratorja in grafika Jožeta Ciuho (1924–2015). Koroški pesnici in pisateljici Maji Haderlap bo vročil red za zasluge.

Predsednik republike bo Vipotniku podelil odličje »za njegov izjemni prispevek k oblikovanju podobe slovenske kulture ter k njeni prepoznavnosti v Sloveniji in v tujini«. Vipotnikov ustvarjalni opus temelji na oblikovanju vidnih sporočil s področja kulture, poleg tega je najvidnejši predstavnik tistih, ki so ponesli glas o kakovostnem slovenskem oblikovanju v svet. Leta 2012 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Ciuho bo predsednik s srebrnim redom za zasluge odlikoval posthumno, in sicer »za izjemen prispevek k podobi slovenske umetnosti druge polovice 20. stoletja in njeni prepoznavnosti v mednarodnem prostoru«. Ciuhova dela so v najpomembnejših svetovnih umetnostnih zbirkah, predstavljal pa jih je tudi na skupinskih in več kot 300 samostojnih razstavah. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 1967 in Jakopičevo nagrado leta 1981.

Koroška pesnica in pisateljica Maja Haderlap bo prejela red za zasluge na civilnem področju »za izjemen literarni prispevek k umestitvi manjšinske in identitetne problematike v avstrijski, širši nemško govoreči in srednjeevropski prostor«. Haderlapova je pozornost širše javnosti vzbudila z romanom Angel pozabe, za katerega je med drugim prejela avstrijsko nagrado Bruno Kreisky za politično knjigo leta 2011. Pred romanesknim prvencem v nemščini je pisala pesniške zbirke v slovenščini.