Ta teden (12.-18. 8.) ne zamudite ...

Pod odre vabita Kamfest in Overjam, na TV pa drami Punčka in Kaj je vedela Maisie.

Objavljeno
11. avgust 2017 13.24
M. K.
M. K.


SOBOTA, 12. avgusta

  • Črno ali belo: TVS 1 ob 20.05 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★★

Black or White. ZDA, 2014. Režija: Mike Binder. Igrajo: Kevin Costner, Octavia Spencer, Anthony Mackie, Gillian Jacobs. Drama. 121 minut.

Elliot (Kevin Costner) in njegova žena sta od smrti hčere pri porodu skrbela za vnukinjo Eloise. Zdaj, ko je Elliotova žena umrla v prometni nesreči, se s to nalogo spopada sam. Ne gre mu ravno dobro in to, da je precej hud alkoholik, ne pripomore k stvari. Vnukinjina temnopolta babica Rowena (Octavia Spencer) se zato odloči, da bo zahtevala skrbništvo nad vnukinjo. Oba vztrajata, da hočeta le najbolje za deklico in da rasna pripadnost nima nič s tem ...

Portret prikritega rasizma in predsodkov, ki oblikujejo ameriški vsakdanjik, je vreden ogleda, čeprav še zdaleč ni popoln, saj je na trenutke preveč sentimentalen ali didaktičen.

Priporočamo še:

  • Jekleni mož: Pop TV ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★★

Man of Steel. Koprodukcija, 2013. Režija: Zack Snyder. Igrajo: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane. Fantazijski akcijski film. 143 min.

Ker planet Krypton umira, Jor-El položi sinčka v vesoljsko plovilo in ga pošlje na Zemljo. Tam ga posvojita Jonathan in Martha Kent, mu dasta ime Clark in mu, ko je najstnik, povesta, da prihaja iz vesolja. Clark ima supermoči, a ga oče posvari, naj jih ne uporablja javno, da ga družba ne bo izločila. A ko Zemljo napadejo uporniki s Kryptona, mora Clark ukrepati.

  • Zaklonišče: TVS 1 ob 22.50

Vikendova ocena: ★★★★★

Take Shelter. ZDA, 2011. Režija: Jeff Nichols. Igrajo: Michael Shannon, Jessica Chastain, Shea Whigham, Tova Stewart. Drama. 123 min.

Curtis je predan mož, oče in delavec, ki z ženo Samantho in gluho hčerjo živi skromno življenje v podeželskem mestecu v Ohiu. Ko ga neke noči začnejo preganjati more, postajajo njegove slutnje o bližajoči se apokalipsi vse močnejše. Prestrašen in zbegan začne na domačem vrtu kot obseden graditi zaklonišče.

NEDELJA, 13. avgusta

  • Temna snov: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★

Dark Matter. ZDA, 2007. Režija: Shi-Zheng Chen. Igrajo: Meryl Streep, Ye Liu, Peng Chi, Aidan Quinn, Taylor Schilling. Drama. 88 minut.

Liu Xing (Ye Liu) je skromen in nadarjen kitajski študent, ki pride na podiplomski študij v Salt Lake City, kjer naj bi sodeloval v programu slavnega profesorja Reiserja (Aidan Quinn), ki raziskuje teorije začetka vesolja. Ko se začne Liu oddaljevati od Reiserjevega modela, se v njegov bran postavi njegova mentorica Joanna (Meryl Streep).

Film je navdihnila resnična zgodba o kitajskem študentu v ZDA, ki se ujame v spolitizirane akademske klike. Nastala je nekoliko ezoterična kritika vzhodnjaške obsedenosti z uspehom in vase zaverovane narave zahodnih akademskih krogov, a režiserju protagonistom vseeno ne uspe zlesti popolnoma pod kožo.

Priporočamo še:

  • Rogue One: 
Zgodba vojne zvezd: HBO ob 20.00 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★★★

Rogue One. ZDA, 2016. Režija: Gareth Edwards. Igrajo: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Riz Ahmed. ZF akcijski film. 90 min.

V času velikih vojn skupina junakov pod vodstvom ubežnice Jyn Erso in uporniškega vohuna Cassiana Andorja združi moči na nevarni misiji, da bi ukradli načrte za Zvezdo smrti, uničevalno orožje novoustanovljenega Imperija ter s tem galaksiji in njenim zatiranim prebivalcem ponudijo novo upanje.

  • Zemlja v živo: National Geographic ob 22.00 (PREMIERA)

ZDA, 2017. Dok. odd. 120 min.

Oddaja bo gledalce s pomočjo vrhunske snemalne tehnologije, s katero razpolagajo največji zvezdniki med snemalci narave, odpeljala na potovanje po vseh sedmih celinah in predstavila osupljive lepote tega edinstvenega planeta, na katerem se je razvilo življenje in s katerim človek ravna tako brezčutno, kot da to ni naš edini dom.

  • Rokoborec: Planet TV ob 22.20

Vikendova ocena: ★★★★★

The Wrestler. ZDA/Fr., 2008. R: Darren Aronofsky. I: Mickey Rourke, Marisa Tomei. Drama. 109 min.

V 80. letih je bil Randy »The Ram« Robinson glavni zvezdnik največjih rokoborskih tekem. A leta niso bila prijazna do njega. Zdaj mora jesti kupe tablet, ki ga ohranjajo v formi in blažijo bolečine, in nastopati po zakotnih dvoranah. Po neki naporni tekmi pa doživi hud infarkt.

PONEDELJEK, 14. avgusta

  • Čez planke: Flores: TVS 1 ob 20.55 (PREMIERA)

Slovenija, 2017. Vodi: Mojca Mavec. Potopisna oddaja.

Flores zaseda posebno mesto med indonezijskimi otoki. Je eden redkih, ki nosi portugalsko ime, v večinoma muslimanski državi je skoraj povsem katoliški in ustvaril je idealne pogoje za razvoj rastafarijanstva. Ekipa je obiskala lokalno raggae skupnost, se podali globoko v pragozd in si privoščili tudi skok na Komodo, kjer živijo največji kuščarji na svetu.

  • David Beckham – iz ljubezni do igre: TVS 2 ob 21.40

David Beckham - For the Love of the Game. VB, 2015. Režija: Matt Smith. Dokumentarni film. 90 minut.

Ikona angleškega nogometa David Beckham po športni upokojitvi leta 2013 ne počiva. Ustanovil je svojo nogometno šolo, je lastnik nogometnega kluba, znan pa je tudi po dobrodelnem udejstvovanju. Film ga prikaže kot ambasadorja Unicefa.

David je sklenil, da bo igral nogomet na vseh sedmih celinah sveta, domov v Old Trafford pa se bo vrnil pravočasno na svojo dobrodelno tekmo, kjer bodo nastopili sami zvezdniki. Igral je v deževnem gozdu Papue Nove Gvineje, z otroki iz Nepala, ki jim je potres uničil šolo, in z nogometaši iz treh afriških držav v begunskem taborišču blizu Džibutija. Nato je odletel v Argentino in odigral tekmo v Buenos Airesu, na Antarktiki je igral z mednarodno ekipo, na vrhu nebotičnika v Miamiju pa z žensko univerzitetno ekipo.

TOREK, 15. avgusta

  • Božji sin: Kino ob 20.00 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★

Son of God. ZDA, 2014. Režija: Christopher Spencer. Igrajo: Diogo Morgado, Amber Rose Revah, Darwin Shaw. Drama. 138 minut.

Epska biblijska drama, ki so jo v film predelali po 10-delni seriji The Bible, je prikaz življenja Jezusa Kristusa oziroma njegovega delovanja. Film bo verjetno navdihnil marsikakega vernika, drugih pa ne bo navdušil, saj je posnet precej konvencionalno in »ameriško«.

Zgodba o Jezusu je povedana skozi oči apostola Janeza, ki se najprej vrne do stvaritve sveta, do napovedi o Odrešeniku, do Noeta, Abrahama in Mojzesa in nato skoči v Jezusov čas. V čas, ko je zbral učence in spregovoril posebej revnim, jih ozdravljal in navduševal s pridigami in s tem vznemiril tedanje verske voditelje, farizeje ...

Priporočamo še:

  • Frančišek - papež, ki hoče spremeniti svet: TVS 2 ob 20.05

François, une chance pour le Vatican? Francija, 2015. 1/2. Režija: Hugues Nancy. Dokumentarni film.

Katoliška cerkev je nedvomno v krizi. Njen ugled so zamajali pedofilski škandali, njen vpliv v sekularizirani družbi je čedalje manjši, med verniki in verskimi voditelji pa zija precejšen prepad. A z izvolitvijo kardinala Bergoglia za novega papeža se je marsikaj spremenilo. Frančišek je s svojo preprostostjo in odprtostjo nagovoril mnoge že, ko se je prvič pojavil na vatikanskem balkonu. Ko je spregovoril o usmiljenju in grešnost očital predvsem rimski kuriji, pa je vernike navdal z upanjem, da prihaja čas za spremembe. Dokumentarec o Frančiškovi izvolitvi, o zadnjih desetletjih Cerkve in njenih klanih ter sramotnih skrivnostih bo pritegnil vernike pa tudi druge gledalce.

SREDA, 16. avgusta

  • Deški zbor: TVS 1 ob 20.05 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★★

Boychoir. ZDA/Nizozemska, 2014. Režija: François Girard. Igrajo: Dustin Hoffman, Kathy Bates, Debra Winger, Josh Lucas. Drama. 103 minute.

Neukrotljivi enajstletnik Stet po smrti matere pristane v elitni glasbeni šoli. Eden od razlogov v za to je njegov talent, drugi pa, da ima šola internat, kar pride prav njegovemu očetu, ki ima že novo družino, pred katero skriva, da ima še enega otroka. Zbor vodi dirigent Carvelle (Dustin Hoffman), s katerim je Stet najprej v navzkrižju, a zaradi fantovega talenta ga začne dirigent spodbujati.

Film se zanaša predvsem na igralske sposobnosti Dustina Hoffmana, a tudi igralec njegovega kova ne more sam filma ponesti dlje od predvidljive in že videne drame.

Priporočamo še:

  • Nogomet: Pop TV ob 20.00

UEFA Liga prvakov. Hapoel Be'er Sheva : Maribor. Prenos.

Slovenski prvak si je že zagotovil evropsko jesen, a si želi igrati med elito in ne zgolj v Ligi Evropa. Izraelci so tekmec po meri, čeprav gre za zelo kakovostno moštvo, marsikaj pa bo odvisno od razpleta prve tekme.

  • Ko pop sreča klasiko: TVS 2 ob 20.00

Slovenija, 2010. Režija: Aleš Žemlja. Glasbenodokumentarna oddaja.

Klasična glasba je bila pop svojega časa, klasični glasbeniki pa pop zvezde. Ob koncertih Franza Liszta in Nicole Paganinija je občinstvo padalo v trans. O občutkih o klasični glasbi bodo pripovedovali slovenski glasbeniki, ki so pot začeli v klasiki: Jan Plestenjak, Neisha, Omar Naber, Brigita Šuler, Boštjan Gombač, Raay idr.

ČETRTEK, 17. avgusta

  • Trinajst: TVS 2 ob 21.55

Thirteen. VB, 2016. 1/5. Igrajo: Jodie Comer, Natasha Little, Stuart Graham, Richard Rankin, Valene Kane. Miniserija. 60 minut.

Mlada razrvana ženska (Jodie Comer) pokliče policijo in pove, da je Ivy Moxam, dekle, ki so jo ugrabili pred 13 leti. Po precej cinični policijski proceduri 26-letno Ivy čaka vnovično snidenje z družino, v kateri pa se je med tem marsikaj spremenilo. Oče in mama sta se razšla, sestra dvomi, da je Ivy res njena sestra, in nekdanji fant Tim je zdaj poročen. A da bi Ivy olajšali vrnitev, se odločijo, da ji bodo vse to prikrili ... Že znana zgodba zaradi dobrega scenarija deluje sveže, pravijo kritiki, ki pa menijo, da je prikaz nesposobne angleške policije vendar nekoliko pretiran.

Priporočamo še:

Nogomet: Kanal A ob 20.30

  • UEFA Liga Evropa. Kvalifikacije. Domžale : Marseille. Prenos.

Nogometaši Domžal so s slavjem proti nemškemu Freiburgu poskrbeli za zgodovinsko uvrstitev v 4. krog kvalifikacij za evropsko ligo. Tekmec je slovit, Olympique de Marseille je namreč v sezoni 1992/93 osvojil celo prestižno Ligo prvakov.

  • Lov: TVS 1 ob 23.10

The Fall. VB, 2014. 2. sezona. 1/3. Režija: Cubitt Allan. Igrajo: Gillain Anderson, Laura Donnelly, Jamie Dornan, Stuart Graham. Miniserija.

Annie Brawley, zadnja žrtev serijskega morilca Paula Spectorja, se prebudi iz kome. Inšpektorica Stella Gibson se trudi, da bi iz nje izvlekla kakšno podrobnost o napadalcu, vendar je Annie preveč pretresena. Paul je medtem še vedno na Škotskem, Sally pa se z otrokoma vrne domov ...

PETEK, 18. avgusta

  • Punčka: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Little One. JAR, 2013. Režija: Darrell Roodt. Igrajo: Lindiwe Ndlovu, Vuyelwa Msimang, Mutodi Neshehe. Drama. 104 minute.

Šestletno črnsko deklico najdejo napol mrtvo v predmestju Johannesburga. Najde jo Pauline, jo vzame v naročje in po prašnih ulicah teče z njo po pomoč. V bolnišnici se izkaže, da je bilo dekletce posiljeno in pretepeno. To Pauline tako pretrese, da sklene poskrbeti zanjo in jo varovati. Najprej neuspešno išče njene starše, potem jo enako neuspešno skuša posvojiti ...

Punčka je zgodba o navadnih ljudeh, ki živijo v revnih četrtih Johannesburga, in čeprav jih obdajata revščina in kriminal, ohranjajo človeško dostojanstvo, pa tudi skrb in ljubezen do drugega. Čustveno zahteven in čudovito posnet film.

Priporočamo še:

  • Kaj je vedela Maisie: Pop TV ob 22.20

Vikendova ocena: ★★★★

What Maisie Knew. ZDA, 2012. Režija: Scott McGehee, David Siegel. Igrajo: Julianne Moore, Alexander Skarsgård, Steve Coogan. Drama. 99 min.

Ko razpade zakon pevke Susanne in trgovca z umetninami Beala, je največje jabolko spora skrbništvo nad malo Maisie. On se, da bi naredil vtis na sodnika, na hitro poroči z Maisijino varuško, Susanna mu vrne s poroko z natakarjem, ki ga komaj pozna. In tako sploh ne opazita, kako situacija vpliva na njuno hčer.

  • Jaz, baraba 3

Vikendova ocena: ★★

Barabinsko nedodelan film

Despicable Me 3. ZDA, 2017. Režija: Pierre Coffin, Kyle Balda, Eric Guillon. Glasovi: Steve Carrell, Kristen Wiig, Miranda Cosgrove, Trey Parker/Matevž Mueller, Iva Krajnc Bagola, Gorazd Žilavec, Julija Golob. Animirana komedija. 90 minut.

Velik uspeh odličnega filma Jaz, baraba je v začetku desetletja poskrbel za vzpon animacijskega studia Illumination. Zgodba o osebni preobrazbi, o pomenu čustev in o tem, da sami izbiramo svojo usodo, je prepričala milijone, a največji finančni uspeh filma je seveda prodaja igrač z Minioni, prikupno nesposobnimi pomagači naslovnega junaka Gruja. Tako so Minioni v nadaljevanjih pridobivali čedalje večji pomen in predlani celo svoj film, medtem ko so se avtorji z zgodbo Gruja in deklet, ki jih je posvojil, prenehali truditi. Tretji film ponuja dobro iztočnico za nekaj novega, ko predstavi Grujevega brata dvojčka, ki ga skuša zvabiti nazaj med zločince. Žal se film nato niti ne potrudi s predstavitvijo likov, kaj šele z njihovim razvojem. Namesto tega raje posveti znaten del filma povsem ločeni zgodbi Minionov, ki bi jo lahko tudi izrezali in izdali kot kratek film. V Sloveniji bo Jaz, baraba 3 ena večjih uspešnic leta, a ne zaradi tega filma.

  • Na mlečni poti

Vikendova ocena: ★★

Krhka iluzija verjetnosti

Na mliječnom putu. Srbija/koprodukcija, 2016. Režija: Emir Kusturica. Igrajo: Monica Bellucci, Emir Kusturica, Sloboda Mićalović, Miki Manjolović, Sergej Trifunović. Romantična drama. 125 minut.

Kusturica je v svoji karieri posnel prenekateri presežek, a Na mlečni poti žal ne sodi mednje. Pri filmih, kot sta na primer Podzemlje in Črna mačka, beli mačkon, je uskladil sestavna dela magičnega realizma: prepričljive like v verjetnem svetu, kjer se zgodi nekaj neverjetnih reči. A iluzijo verjetnosti je težko zgraditi in še težje vzdrževati, Kusturica pa jo tokrat še obteži s pretiranim simbolizmom, ki potopi verjetnost dogajanja in prepričljivost likov. Skozi film se to zgolj stopnjuje in kmalu postane dolgočasno, predvsem ob Kusturičevi neprepričljivi glavni vlogi. Film je sicer čudovito posnet, s posebnimi učinki na ravni hollywoodske produkcije in krasnimi podobami, ki pa se pogosto zdijo same sebi namen. Tudi Monica Bellucci je seveda odlična, a izbira 50-letnice za vlogo, ki je pisana za najstnico, kljub njeni igri še razbija iluzijo verjetnosti.

  • Yuval Noah Harari: Homo deus: kratka zgodovina prihodnosti

Vikendova ocena: ★★★★

Hararija (1978), profesorja svetovne zgodovine v Jeruzalemu, v slovenščini že poznamo po zelo uspešni knjigi Sapiens, v kateri nam je interdisciplinarno prikazal razvoj človeka od prazgodovine do današnjih dni. V svoji drugi knjigi Homo deus pa se je Harari posvetil prihodnosti človeštva, tako v družbenem kot individualnem (telesnem) smislu, pri čemer izhaja iz mnogih zgodovinskih primerov, iz katerih skuša sintetično izpeljati in napovedati našo prihodnost. Po Harariju je človekova sposobnost imaginacije, torej tkanje, pripovedovanja in prepoznavanja zgodb, tisto ključno, kar nas razlikuje od drugih bitij, in definira naše ravnanje in obnašanje, k čemur seveda vse večjo težo dodajata tehnologija in umetna inteligenca, ki bosta temeljito vplivali na našo prihodnost. Futurizem z zgodovinsko podlago.

SOBOTA, 12. avgusta

  • Jan Plestenjak, Big Foot Mama, Elvis Jackson idr.: Summerfest, Radlje ob Dravi
  • Silence: Kamfest, Kamnik
  • Hamo & Tribute 2 Love: Kranjska Gora
  • Nina Pušlar: Bohinj

  • Parni Valjak: Plaža, Portorož
  • Kingston: Čatež ob Savi
  • Marko Djordjević: Trio Sveti: Jazz club Gajo, Ljubljana


NEDELJA, 13. avgusta

  • Uroš Perić Bluenote quartet & the Pearlettes: Kongresni trg, Ljubljana

  • Kukushai, Darla Smoking: Kamfest, Kamnik
  • Kristina Oberžan: Taverna, Koper
  • Zucchero: Arena, Pula


PONEDELJEK, 14. avgusta

  • Death Grips: Kino Šiška, Ljubljana
  • Clockwork Psycho, Icon: Kamfest, Kamnik
  • Faraoni: San Simon, Izola
  • Rok'n'Band: Glavni Trg, Spodnja Idrija


TOREK, 15. avgusta

  • Hamo & Tribute 2 Love, Haiku Garden: Kamfest, Kamnik
  • Panda: Vodni stolp, Celje


SREDA, 16. avgusta

  • Overjam festival: Sotočje, Tolmin

Na festivalu raggae glasbe bodo nastopili Ky-Many Marley, Alborosie, General Levy, Dub FX, Ward 21, Don Carlos, Freddie + Chino + Stephen ''Di Genius'' McGregor, Manudigital, Panda Dub, Iration Steppas, Jamaram, Pow Pow Movement, The Toasters idr.
  • Vesna: Križanke, Ljubljana
  • Good Vibrations: Kamfest, Kamnik


ČETRTEK, 17. avgusta

  • Vesna: Križanke, Ljubljana
  • Mag Jazz Trio: Jazz club Gajo, Ljubljana
  • Uroš Perić, Malamor: Kamfest, Kamnik
  • Ana Bezjak: Titov trg, Postojna


PETEK, 18. avgusta

  • Big Foot Mama, Happy ol' McWeasel: Lakeness, Volčja Draga
  • Vlado Kreslin, Zmelkoow: Rock Jernejevo, Šentjernej
  • Zaa, Fool Nation: Kamfest, Kamnik
  • Nina Pušlar: Grad, Ptuj
  • Flora & Paris: Vodni stolp, Celje
  • Edo Maajka, Bad Copy, N'Toko, Eyeceeou: Ruše