Ta veseli dan, ko v hramih kulture nisi sam

Letos v kulturnih ustanovah vabijo na okoli 300 dogodkov. Kot vselej 3. decembra, brez seganja v denarnice. Prireditve so brezplačne.
Fotografija: V Narodni galeriji je čečkanje po zidovih strogo prepovedano. Samo včasih na Ta veseli dan kulture temu ni tako. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V Narodni galeriji je čečkanje po zidovih strogo prepovedano. Samo včasih na Ta veseli dan kulture temu ni tako. FOTO: Leon Vidic/Delo

Tretji dan v decembru, rojstni datum prvaka slovenske poezije Franceta Prešerna, je vse od praznovanja okrogle dvestoletnice njegovega rojstva leta 2000 dan, ko v kulturnih ustanovah nisi sam. Vanje se zgrnejo množice, ki ob prestopu njihovih pragov ne potrebujejo poravnati vstopnin. 

Ta veseli dan kulture je z leti prerasel v množičen vseslovenski kulturni dogodek, veselo praznovanje kulture in tudi njene dostopnosti vsem zainteresiranim. Najmlajšim, starejšim, vsem generacijam.

Ponovno bodo vrata odprle številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji: muzeji, galerije, gledališča in drugi zavodi, zvrstile se bodo brezplačne razstave, vodenja, delavnice in predstave.

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


V Narodnem muzeju Slovenije obiskovalce, denimo, čaka Živa, v Narodni galeriji Gal, v Moderni galeriji med drugim Neustavljivi čevlji. V Atriju ZRC bodo, denimo, predstavili novosti na vseslovenskem jezikovnem portalu Fran.

Tradicionalni programi bodo v Cankarjevem domu, Narodni in univerzitetni knjižnici, Gledališkem muzeju Slovenskega gledališkega inštituta in v zelo dolgi seriji drugih ustanov po Sloveniji.

Komentarji: