Umrl fotograf, ki je v objektiv ujel legendarni prizor na Trgu nebeškega miru

Ta teden je v 65. letu starosti umrl ameriški fotograf Charlie Cole.

Objavljeno
13. september 2019 12.03
Posodobljeno
13. september 2019 13.23
Te fotografije ni posnel Charlie Cole, temveč Arthur Tsang, še eden izmed četverice fotografov, ki so bili leta 1989 priča temu prizoru. FOTO: Arthur Tsang/Reuters
L. Z.
L. Z.
Ta teden je v 65. letu starosti umrl ameriški fotograf Charlie Cole, poroča BBC. Bil je eden izmed štirih fotografov, ki so v objektiv ujeli legendarni prizor na pekinškem Trgu nebeškega miru (Tiananmen), ko se je tako imenovani Tank Man (znan tudi kot Neznani protestnik ali Neznani upornik) sam postavil pred kolono tankov.

Ta nenasilni upor se je zgodil 5. junija 1989 oziroma dan po tem, ko je kitajska ljudska armada krvavo zadušila demonstracije, v katerih so študentje, intelektualci in delavci zahtevali več demokracije in človekovih pravic na Kitajskem. Pri tem je bilo ubitih več sto, po nekaterih podatkih pa nekaj tisoč ljudi.

Vsaj ena priča je sicer dejala, da Tank Man ni bil edina oseba, ki je med protestom nasprotovala tankom. Shao Jiang, ki je bil tedaj vodja študentskega gibanja, je v intervjuju za Amnesty International dejal, da je »videl več ljudi, ki so vstali in blokirali tanke«. Kljub temu Tank Man, oblečen v belo srajco in črne hlače ter z dvema torbama v rokah, ostaja edinstven, saj je edini, čigar fotografije in videoposnetki obstajajo.Cole, takrat fotoreporter Newsweeka, je fotografijo s telefotoobjektivom posnel z balkona svoje hotelske sobe. Ker je vedel, da ga bodo preiskale kitajske varnostne sile, je v kopalnici skril nerazviti film. Ko so varnostniki vdrli v njegovo sobo, filma niso našli.

Posnetek Tank Mana se začne po minuti in 16 sekundah:Kasneje se je Cole spominjal, da je pričakoval, da bodo moškega umorili, zato je menil, da je njegova dolžnost ovekovečiti dogajanje. Toda neznanega protestnika sta nato s prizorišča odvlekla dva moška. Kaj je sledilo, še danes ni znano.

Fotografija je postala simbol mirnega upora po vsem svetu, na Kitajskem pa je bila podvržena strogi cenzuri. Cole je leta 1990 zanjo prejel nagrado World Press Photo.

Ameriški fotograf Charlie Cole (rojen leta 1955 v Teksasu) je leta 1980 zapustil ZDA in odšel na Japonsko, kjer je kot fotoreporter sodeloval pri revijah Newsweek, Time, The New York Times in Wallstreet Journal. Za Newsweek, ki se mu je pridružil leta 1987, je fotografiral po vsej Aziji. Charlie Cole je zadnja leta življenja preživel na Baliju v Indoneziji, kjer je delal kot neodvisni fotograf.