Umrl zborovodja Klavdij Koloini

V 81. letu starosti je umrl eden najvidnejših slovenskih zborovodij.

Objavljeno
29. julij 2019 14.52
Posodobljeno
29. julij 2019 15.26
Koloini je živel v Vipavskem Križu. Foto arhiv Mopz Srečko Kosovel
STA
STA
Pod taktirko Klavdija Koloinija so delovali številni zbori, bil je predsednik Pevske zveze, eden od glavnih stebrov revije Primorska poje in pobudnik drugih pevskih manifestacij. Bil je tudi eden od pobudnikov uglasbitve skladbe Vstajenje Primorske.

Pod njegovo taktirko so prepevali številni slovenski pevski zbori, med drugim PAZ Vinko Vodopivec, MePZ France Bevk iz Prvačine, MePZ Primorje iz Ajdovščine in predvsem Pevski zbor Lipa Ajdovščina. Posebej pomembno je njegovo delovanje na čelu Moškega pevskega zbora Srečko Kosovel iz Ajdovščine, s katerim je dosegel visoke uvrstitve tako na domačih kot tujih tekmovanjih, zbor pa se je uvrstil med vidnejše slovenske moške pevske zbore.

image
Star je bil 81. let. Foto arhiv Mopz Srečko Kosovel


Koloini je živel v Vipavskem Križu, na Primorskem pa so ga poznali kot karizmatično osebo. Nekaj časa je deloval tudi kot predsednik Pevske zveze in bil je ravnatelj Glasbene šole Ajdovščina. Deloval je tudi kot organizator raznih pevskih manifestacij - tudi njegovim zaslugam gre pripisati uresničitev mednarodnega festivala Revolucija in glasba ter revije Primorska poje.

Koloini je bil tudi eden izmed utemeljiteljev Združenja pevskih zborov Primorske ter eden od pobudnikov, da je skladatelj Rado Simoniti uglasbil skladbo Vstajenje Primorske.

Za svoje delo je prejel zlato Gallusovo odličje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.