Uradna bojazen: izgubljenih 90 odstotkov zbirke

Kot drobec optimizma v brazilski kulturni katastrofi prihaja novica, da eden najbolj znanih eksponatov muzeja morda le ni izgubljen.
Fotografija: Lobanja Luzie pred požarom in rekonstrukcija njene podobe izpred 11.500 let. FOTO: AP
Odpri galerijo
Lobanja Luzie pred požarom in rekonstrukcija njene podobe izpred 11.500 let. FOTO: AP

Kot poklon slavni Afričanki Lucy, predstavnici človečnjakov Australopithecus afarensis v Etiopiji izpred 3,2 milijona let, se je je oprijel vzdevek Luzia, živela je v manj oddaljeni preteklosti, pred približno 11,500 leti, njena lobanja, kolki in še nekaj drugih kosti, ki so jih leta 1975 izkopali v jami v Lapi Vermelhi, pa so do minule nedelje sodili med najstarejše doslej odkrite fosile človeka v obeh Amerikah.

Le do minule nedelje, ker je njena lobanja, ki je dokazovala prisotnost človeka v »novem svetu« pred tisočletji, predstavljala enega najznamenitejših eksponatov Nacionalnega muzeja v Riu de Janeiru, tragično izgubljenega v požaru.


 

Uradna bojazen, da je izgubljenih 90 odstotkov zbirke


Tri dni po izbruhu mednarodni tisk piše o uradni bojazni, da je izgubljenih kar 90 odstotkov tamkajšnje zbirke okoli 20 milijonov predmetov, med katerimi so bili izjemno pomembni geološki, paleontološki, botanični, zoološki, etnološki in arheološki predmeti. Ne le brazilski, saj so zbirke segale tudi do civilizacij starega veka na drugih kontinentih. V muzeju se je nahajala tudi izjemna znanstvena knjižnica z okoli 470.000 deli, med njimi 2.400 redkimi.

A Luzia nemara vendarle ne bo del te tragične statistike in bo požar »preživela«. V muzeju so objavili, da so gasilci v dvorani, kjer je bila na ogled, našli fragmente kosti, ki pa jih morajo še analizirati v laboratoriju, nakar bo natančno znano, ali gre zanjo. Poddirektorica muzeja Cristiana Serejo je povedala še, da je muzejsko osebje »zmerno optimistično glede morebitnih najdb, ki so se ohranile v muzeju.«

Gasilci so v dvorani, kjer je bila Luzia na ogled, našli fragmente kosti, ki pa jih morajo še analizirati v laboratoriju, nakar bo natančno znano, ali gre zanjo. FOTO: AP
Gasilci so v dvorani, kjer je bila Luzia na ogled, našli fragmente kosti, ki pa jih morajo še analizirati v laboratoriju, nakar bo natančno znano, ali gre zanjo. FOTO: AP

 

Po požaru protesti, pomoč napovedujejo brazilska vlada, Unesco in drugi


Medtem so mediji pisali o protestih, ki so sledili brazilski kulturni katastrofi, o enotnem pogledu, da so zanjo odgovorni politiki, ker muzeju niso namenili dovolj finančnih sredstev, četudi so na težave z vzdrževanjem opozarjali leta. Po požaru so se pred muzejem zbrali protestniki, pisatelj Paolo Coelho je ob njem izjavil, da je »država v solzah«, kandidatka na prihajajočih predsedniških volitvah Marina Silva pa ga je označila za »lobotomijo brazilske zgodovine«. 

Medtem so muzeju, ki ga je kljub njegovemu pomenu in neštetih eksponatih letno obiskalo le okoli 150 tisoč ljudi, kljub pomenu je ostajal na obrobju interesa, napovedali pomoč v vladi, ki obljublja 2,4 milijona ameriških dolarjev sredstev, finančno in tehnično pomoč napovedujejo v Unescu, pomoč so ponudili tudi Francozi in Egipčani. V muzeju so mdr. hranil tudi predmete iz Starega Egipta, zaradi česar sta zaskrbljenost že izrazila egiptovska ministra za zunanje zadeve in kulturno dediščino.

FOTO: AP
FOTO: AP

 

Komentarji: