V Egiptu našli ostanke 3700 let stare piramide

Piramida je iz obdobja 13. dinastije in je bila odkrita na območju kraljeve nekropole Dahshur, 30 kilometrov južno od Kaira.

Objavljeno
04. april 2017 19.22
TOPSHOT-EGYPT-ARCHAEOLOGY-PYRAMID
V. U., STA
V. U., STA

V bližini znane piramide faraona Snefruja so odkrili ostanke druge piramide, zgrajene pred okoli 3700 leti, so sporočili z egiptovskega ministrstva za antične najdbe.

Med najdbami je blok alabastra, popisan z desetimi navpičnimi linijami hieroglifov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Na novo odkrita piramida je iz obdobja 13. dinastije faraonov in je bila odkrita na območju kraljeve nekropole Dahshur, 30 kilometrov južno od Kaira.

Doslej odkriti deli v zelo dobrem stanju

Generalni direktor nekropole Adel Okasha je dodal, da so poleg bloka iz alabastra našli tudi kose granita in drugih kamnov, iz katerih je bila zgrajena notranjost piramide.

Izkopavanja na omenjenem območju so šele v začetni fazi, tako da strokovnjaki zaenkrat še ne morejo določiti velikosti piramide. So pa na ministrstvu dodali, da so vsi doslej odkriti deli piramide v zelo dobrem stanju, z izkopavanji pa nameravajo nadaljevati.

Nekdanji vodja vrhovnega sveta za antične najdbe Zahi Hawas je za AFP povedal, da se Egipt kot domovina ene od najzgodnejših svetovnih civilizacij ponaša s 123 piramidami. Med njimi so tudi svetovno znane piramide v Gizi, ki so jih zgradili pred okoli 4500 leti.

Največja od omenjenih piramid je Keopsova, ki meri 146 metrov v višino in velja za eno od sedmih čudes starega veka.