V MNZS osamosvojitev Slovenije v 18 fotografskih dejanjih

V tivolskem muzeju odpirajo razstavo Slovenija 1991/92 s fotografijami Naceta Bizilja, Marjana Cigliča, Toneta Stojka in Edija Šelhausa.

Objavljeno
26. oktober 2016 12.57
V. U.
V. U.

Stalna razstava Slovenci v 20. stoletju bo v prihodnjem mesecu obiskovalcem ljubljanskega Muzeja novejše zgodovine Slovenije ponudila še dodatek.

Z njim se bodo vrnili v čas osamosvojitve Slovenije izpred četrt stoletja, in sicer v obliki izbora redko ali doslej sploh nikoli predstavljenih črno-belih fotografij Naceta Bizilja, Marjana Cigliča, Toneta Stojka in Edija Šelhausa. Na ogled bo 18 fotografij.

Gre za fotografije iz fotografskih fondov muzeja, razlog, da jim bodo omogočili stik z javnim pogledom, pa je bila ravnokaršnja 25. obletnica odhoda Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije.

Veslača Iztok Čop (zadaj) in Denis Žvegelj (spredaj), prva dobitnika olimpijske medalje za Slovenijo, maj 1992, Bled. Foto: Nace Bizilj

Razstavo, ki jo bodo odprli danes ob 18. uri, so naslovili Slovenija 1991/92, na kratko pa jo označujejo kot sprehod po obdobju vzpostavljanja, nastanka in dobrega leta življenja Slovenije.

Obiskovalca popelje v čas zadnjih poskusov obstoja socialistične Jugoslavije, razglasitve slovenske samostojnosti in njene obrambe, uvedbe lastnega denarja, tolarja, nastanka novih meja pa tudi uveljavljanja Slovenije kot samostojne in od drugih priznane države na evropskem in svetovnem zemljevidu.

Slovesnost ob razglasitvi samostojnosti Republike Slovenije na Trgu revolucije (danes Trgu republike), 26. junij 1991, Ljubljana. Foto: Tone Stojko

Izbor bo nakazal tudi tedanje notranjepolitično dogajanje in še danes aktualno problematiko beguncev, ki so v Slovenijo prišli iz Hrvaške tr Bosne in Hercegovine. Posegel pa bo tudi na področje ustanavljanja novih, denimo športnih organizacij in sodelovanja športnikov na tekmovanjih najvišjega ranga pod slovensko zastavo. Razstava bo na ogled do 28. novembra.

Vrednostni boni − začasni denar Republike Slovenije, oktober 1991, Cetis Celje. Foto: Nace Bizilj