V Moskvi zaživel Center slovanskih kultur

Prvi tovrstni center bo na dobrih 130 kvadratnih metrih v tretji največji ruski knjižnici namenjen promociji slovanskih kultur.

Objavljeno
23. december 2016 13.57
V. U.
V. U.

V Vseruski knjižnici za tujo literaturo Rudomina v Moskvi, ki velja z več kot 14 milijoni dokumentov za tretjo največjo v Ruski federaciji, je v torek zaživel Center slovanskih kultur. V njem bodo odslej prek knjig in drugega programa promovirali kulturno dediščino slovanskih držav.

Gre za prvi tovrstni center, sicer projekt Foruma slovanskih kultur s sedežem v Ljubljani, ki so ga odprli v navzočnosti veleposlanikov iz Poljske, Češke, Srbije, Črne gore, Bolgarije, Makedonije, Hrvaške in Slovenije.

Osnovni namen delovanja Foruma slovanskih kultur je povezati trinajst slovanskih kultur in jih promovirati v globalnem kontekstu, moskovski center pa bo po besedah direktorice foruma Andreje Rihter postal vozlišče srečevanj z uporabniki knjižnice, obiskovalci in radovedneži, ki si želijo spoznati novodobne Slovane.

»Zelo smo si različni, naše zgodovinske poti so se razhajale, toda ostali so naši slovanski jeziki, duša in čustva. Vse to nas povezuje,« je povedala na odprtju.

Slovenski veleposlanik v Moskvi Primož Šeligo je dodal, da promocijski projekti FSK niso usmerjeni le v slovanske države, ampak tudi v širši evropski prostor, in predlagal, da bi podobni centri zaživeli tudi v frankofonskem, germanskem in romanskem kulturnem okolju.

Rihterjeva je v navzočnosti Mihaila Švidkoja, posebnega odposlanca ruskega predsednika za mednarodno kulturno sodelovanje, slavnostni trak ob odprtju prerezala z Allo Manilovo, namestnico ministra za kulturo Ruske federacije, in Vadimom Dudo, direktorjem Rudomine.