V ospredu emmyjev Deklina zgodba, Majhne laži in Saturday Night Live

V ospredju so bile politične teme, tako glede nagrajenih vsebin kot tudi na odru. Tarča znova Trump.

Objavljeno
18. september 2017 13.44
V. U., STA
V. U., STA
Včeraj so v Los Angelesu podelili nagrade za dosežke televizij in drugih kanalov emmyje. Nagrado za najboljšo dramsko serijo in scenarij v tej kategoriji je prejela Deklina zgodba, kot najboljša igralka pa je bila nagrajena tudi Elisabeth Moss. Poleg Dekline zgodbe sta bila v ospredju še serija Majhne laži ter variete Saturday Night Live.

Na podelitvi letošnjih emmyjev so bile po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v ospredju politične teme, tako glede nagrajenih vsebin kot tudi na odru. Serija Deklina zgodba (The Handmaid's Tale) prinaša temačen portret avtoritarne Amerike. Poleg nagrad za najboljšo dramsko serijo in nagrajeno glavno igralko je Bruce Miller prejel emmyja za scenarij v kategoriji drame, Ann Dowd pa je slavila kot najboljša stranska igralka v dramski seriji. V tej kategoriji je za najboljšega igralca obveljal Sterling K. Brown (This Is Us).

Trača znova Trump

Predvsem je bil tarča številnih šal, ki so jih stresali na odru, aktualni ameriški predsednik Donald Trump. Povezovalec večera Stephen Colbert je že na začetku prireditve dejal, da je nemogoče zanikati, kako močan vpliv je imel Trump na aktualno produkcijo. Prav na račun parodij na Trumpa je emmyja za najboljšo varietejsko oddajo prejela ekipa oddaje Saturday Night Live. Iz ekipe sta bila za moško in žensko stransko vlogo v kategoriji komedija nagrajena tudi Alec Baldwin, ki je v zadnjem letu Američane zabaval z oponašanjem Trumpa, in Kate McKinnon, za gostujoča igralca v omenjenem varieteju pa sta bila nagrajena Melissa McCarthy in Dave Chappelle.

V ospredju podelitve je bila tudi HBO-jeva serija Majhne laži, ki je med drugim osvojila emmyja za najboljšo miniserijo in režijo v tej kategoriji (Jean-Marc Vallee), Nicole Kidman je prinesla nagrado za najboljšo igralko, nagrado za najboljšega igralca in igralko v stranski vlogi pa Alexandru Skarsgardu in Lauri Dern. Na odru se je zmagovalcem pridružila tudi kanadska pisateljica Margaret Atwood, avtorica istoimenskega romana, po katerem je bila serija posneta.

Emmyja za najboljšega igralca v kategoriji komedije je prejel Donald Glover (Atlanta), serija pa je prejela tudi emmyja za režijo Donalda Gloverja. Za najboljšo igralko v komični seriji je slavila Julia Louis-Dreyfus iz letošnje najboljše serije v tej kategoriji Podpredsednica (Veep).

Med varietejskimi pogovornimi oddajami je najbolj prepričala Last Week Tonight With John Oliver, ki je pobrala tudi emmyja za scenarij. Najboljši TV-film Black Mirror: San Junipero pa je Charlieju Brookerju prinesel nagrado za scenarij miniserije ali filma. V omenjeni kategoriji je kot najboljši igralec slavil Riz Ahmed (The Night Of).