Yugo, ki ugane, kakšno kulturo želite

Slovenska pamet na pametnih telefonih: nov vodnik po kulturnem dogajanju, ki zadene uporabnikov okus.

Objavljeno
15. januar 2015 14.20
bsa*Protesti
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Če se udeležujete kulturnih dogodkov, hkrati pa ste lastnik mobilca, ki ni brez pameti, lahko odločitev, kam na kulturni potep, odslej prepustite žepnemu prijatelju.

Tako zagotavljajo tukajšnji ustvarjalci mobilne aplikacije Yugo (daljše in po angleško You go out!) Zarja Vintar, Ljupčo Todorovski in člani oblikovalskega studia Kofein, s katero so prodrli med dvanajst nagrajencev razpisa evropske komisije @diversity Idea Awards. Koncept aplikacije, ki je, kot pravijo, brezplačno dostopen na Google Playu, je na kratko naslednji:

»Mobilna aplikacija YU GO s pomočjo umetne inteligence iz vašega preteklega kulturnega udejstvovanja ugane vaš nocojšnji najboljši kulturni dogodek. Če torej proti večeru nihate med ogledom resničnostnega ali talentnega šova na televiziji in manjšim (ali večjim) premikom na kak bolj izzivalen in bolj avtorski dogodek, potem je vaš čimprejšnji obisk spletne trgovine Google Play nujen,« zapišejo.

Aplikacija bo kulture željnemu uporabniku predlagala dogodke, ki ustrezajo njegovemu »kulturnemu profilu« in so obvladljivo oddaljeni, na željo bo omogočila tudi navigacijo do izbranega cilja, storitev, ki jo po besedah avtorjev z naborom kulturnega dogajanja podpira spletni portal Napovednik.com, pa je možna tudi na tujem.

Glede podatkov o tujem kulturnem dogajanju avtorji računajo na področje Alpske makroregije, ki vključuje sedmerico alpskih držav. Iniciativa je bila namreč predlagana med prioritetnimi akcijami strategije za razvoj Alpske makroregije, ki so jih predstavili na konferenci deležnikov alpske makroregije EUSALP v Milanu 1. in 2. decembra lani.

Kdor bo aplikacijo, ki je primerna za androidne telefone, preizkusil, naj pred začetkom kulturnega dogodka vseeno ne pozabi na izklop mobilca.