Začetek rekonstrukcije in nadgradnje avditorija Križank predvidoma ta mesec

Aprila bo minilo dve leti od snežne ujme, ki je poškodovala pomično streho Križank. Vrednost investicije in izvajalec še nista znana.
Objavljeno
05. januar 2018 13.59
V. U., STA
V. U., STA

Rekonstrukcija in nadgradnja avditorija Križanke, kjer je aprila 2016 snežna ujma poškodovala pomično streho, se bo predvidoma začela ta mesec.

Kot so za STA pojasnili pri Festivalu Ljubljana, postopek oddaje javnega naročila izvedbe rekonstrukcije in nadgradnje avditorija Križanke še poteka, izbrani izvajalec gradbenih del pa bo znan ta mesec.

Zapisali so še, da bo izbrani izvajalec gradbenih del objavljen na portalu javnih naročil, pogodbena dela pa se bodo začela po zaključku postopka oddaje javnega naročila in podpisu pogodbe predvidoma v januarju, in sicer glede na vremenske razmere.

Predvidena nova pomična platnena streha

Zaradi poškodb na strehi in obstoječi konstrukciji ter posodobitev strojnih naprav in elementov odrske tehnike pri Festivalu Ljubljana načrtujejo izdelavo nove pomične platnene strehe.

Umetniški vodja in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek je že pred časom za STA povedal, da sta predmet izvedbe projektiranje in izvedba obravnavanih konstrukcijskih sklopov z ustrezno nadgradnjo in izboljšavo vseh predvidenih gradbenih konstrukcij strojnih naprav s pripadajočo novo krmilno elektroniko.

Načrtovana obnova strehe vključuje isto osnovo, kot jo je zasnoval prof. Miloš Marinček, z najsodobnejšimi izboljšavami. Nadgradnja konstrukcije pomične strehe nad poletnim gledališčem bo zagotavljala boljšo manipulacijo prekritja z ustreznim elektronskim krmiljenjem in novimi pogoni.

Dvojna ponjava ne bo potrebna

Prvotno sta bila sicer predvidena dvojna ponjava in vpihovanje toplega zraka, ki naj bi izboljšala varnost pri sprijemanju snega in toče pa tudi odvod meteorne vode. A kot so naknadno pojasnili pri Festivalu Ljubljana, na podlagi strokovnega mnenja projektantov, ki so bili izbrani za izdelavo projektne dokumentacije za izvedbo rekonstrukcije strehe ter obnove poletnega gledališča, dvojna ponjava ne bo potrebna zaradi avtomatizma odpiranja in zapiranja strehe nad poletnim gledališčem.

Nadgradnja, ki je potrebna zaradi poškodb in dotrajanosti posameznih elementov, bo po Brlekovih besedah sicer obsegala streho avditorija z odvodnjavanjem in trikotni dodatek k strehi, rekonstrukcijo nosilnih delov konstrukcije Križevniškega samostana in rekonstrukcijo temeljenja obstoječih stebrov strehe ob Zoisovi cesti, bočno vetrno zaščito proti Zoisovi cesti, zavese na bokih odra z nadnapisi in glavno zaveso, pomični dvižni oder in posodobitev projekcijskega objekta.

Kot so še pojasnili, bo končna vrednost investicije znana, ko se zaključi postopek oddaje javnega naročila, in bo prav tako objavljena na portalu javnih naročil.

Za izdelavo projektne dokumentacije za rekonstrukcijo strehe ter nadgradnjo avditorija Križanke so sicer na Mestni občini Ljubljana že decembra 2016 izbrali podjetje GEA consult.