Življenje Ane Frank se je izteklo prej, kot je veljalo doslej

Objavljeno
31. marec 2015 18.43
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Ana Frank, judovsko dekle, ki se je med drugo svetovno vojno pred nacisti skrivala v Amsterdamu, je umrla prej, kot je veljalo doslej, najnovejše izsledke razkriva Fundacija Ane Frank. Čeprav natančnega datuma smrti dekleta ni mogoče določiti, naj bi za tifusom umrla februarja in ne marca 1945.

Ana Frank je med letoma 1942 in 1944 na podstrešju hiše v Amsterdamu, kjer se je s svojo družino skrivala pred nacisti, pisala dnevnik.

Potem ko so njihovo skrivališče odkrili, so Ano sprva poslali v nemško koncentracijsko taborišče Auschwitz, nato pa so jo skupaj s sestro Margot premestili v taborišče Bergen-Belsen, kjer je februarja 1945 umrla zaradi tifusa.

Po dosedanjih podatkih naj bi dekleti umrli marca 1945. A za tifusom sta zboleli v začetku februarja 1945, po pojasnilih nizozemskega ministrstva za zdravje pa je večina ljudi od pojava prvih simptomov tifusa umrla v roku 12 dni.

Fundacija navaja, da točnega datuma smrti deklet ni mogoče določiti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Anin oče Oto Frank je njene dnevniške zapise objavil leta 1947. Odtlej so knjigo prevedli v 70 jezikov in izdali v milijonskih nakladah.