Novice iz Fantazije: GobliCon - srečanje fantazijskih zanesenjakov

Festival bo že tretjič v Vetrinjskem dvorcu povezal ljubitelje namiznih iger, njihove ustvarjalce in kulturnike.

Objavljeno
16. februar 2015 12.27
Tjaž Vračko
Tjaž Vračko

Maribor - V društvu Zlati Goblin kot vrhunec vsakoletnega delovanja prirejamo veliko srečanje zanesenjakov vseh vrst fantazije in znanstvene fantastike ter ljubiteljev namiznih iger domišljijskih vlog. Obiskovalci iz celotne Slovenije in tudi iz sosednjih držav vsako pomlad za dan ali dva priromajo v Maribor, da doživijo ta, vsaj za Slovenijo, unikaten dogodek - GobliCon. Danes lahko v šali skoraj trdimo, da gre za tradicionalno prireditev, saj bo GobliCon 2015 že tretji po vrsti.

Dogodek je namenjen spoznavanju,druženju, izobraževanju in zabavanju vseh navdušencev nad fantastičnim ob igrah, diskusijah, predavanjih,delavnicah in predstavitvah različnih dejavnosti, tako ali drugače povezanih z različnimi tako imenovanimi špekulativnimi žanri - znanstveno fantastiko, fantazijo, grozljivkami (horror), alternativno zgodovino in različnimi alternativnimi svetovi drugih vrst.

Začetnikom razlagajo osnove igralnih sistemov

Pri Zlatem Goblinu skozi dogodek poskušamo ljudem približati tudi namizne igre igranja domišljijskih vlog. Zato vsako leto pripravljamo predavanja, delavnice in okrogle mize na temo različnih igralnih sistemov, žanrov, psihologije in zgodovine tovrstnih iger in mnogo drugega. Začetnikom razlagamo osnove igralnih sistemov in jim pomagamo začeti igrati skozi pustolovščine, ki jih vodimo na konvenciji.

Tako smo na preteklih GobliConihširši množici prikazali igre v več kot 10 različnih igralnih sistemih in različne žanre iger, kot so klasična srednjeveška fantazija, znanstvena fantastika, cyberpunk, futuristična fantazija, horrorin še več. Nekateri obiskovalci se redno ali občasno radi vračajo na naše manjše dogodke, ki jih v Vetrinjskih Dvorih prirejamo vsako drugo soboto.

          Foto: Arhiv Zlatega Goblina

Na GobliCon vsako leto povabimo tudi druga društva ter posameznike, da sodelujejo pri programu in predstavijo svoje delovanje in projekte. Slovenski fantazijski avtor Bojan Ekselenski je na vseh dosedanjih GobliConih predstavljal svoje knjige. Andrej Ivanuša, ekspert s področja slovenske mitologije, s predavanji na GobliConu širi znanje o slovenski mitologiji in drugih mitoloških temah.

Ustvarjalci tovrstnih iger so redni gostje

Mnoga društva in posamezniki so se nam že pridružili in pokazali, s čim se ukvarjajo. Lani (2014) je KUD Šmaug pripravil predstavitev LARPa (live actionroleplaying - igra domišljijskih vlog v živo, v kostumih in s penastimi orožji), predstavnica šole srednjeveškega bojevanja ScholaPugnatoriaCeleiana (Celjska borilna šola) je prikazala srednjeveško mečevanje, skupina navdušencev nad strateško igro z miniaturnimi figuricami Warmachines je predstavila to igro.

          Foto: Arhiv Zlatega Goblina

Tudi ustvarjalci tovrstnih iger so naši redni gostje - slovenski ustvarjalec namiznih iger Alfred Vešligaj s svojimi igrami Fire Brigade, FiveElements, Black Diamond in Walk to Jesus in pa hrvaški avtor Juraj Bilić z ekipo igre MachinaArcana so prišli predstavljat in tržit svoje izdelke. Seveda se za srečne zmagovalce takšnih iger vedno najde kakšna nagrada, največkrat v obliki brezplačenga izvoda igre.

Ob vsem tem programu je obiskovalcem ponujen tudi kup namiznih iger in iger s kartami, po katerih lahko sežejo, poiščejo prosto mizo in se zabavajo. GobliCon2015 bo potekal ves dan v soboto, 18.4.2015 in tokrat se bo prvič odvijal v čisto pravem srednjeveškem dvorcu - Vetrinjskem dvoru v samem centru Maribora. Če ste zapriseženi navdušenci nad fantastičnim, ljubitelji družabnih iger, bi se radi prvič spoznali z novimi svetovi ali pa samo iščete zanimive ljudi in dobro družbo, boste na GobliCon-u našli nekaj zase.