Novice iz Fantazije: Prvi med fanzini pri nas

Prva številka je izšla februarja 2008 in že takoj v začetku kar v PDF obliki, saj ni bilo sredstev za tiskano verzijo.

Objavljeno
01. maj 2015 11.58
Andrej Ivanuša
Andrej Ivanuša

Maribor - Fanzin za fantazijo, znanstveno fantastiko, horor (grozljivke) in svet Drugotnosti z nenavadnim imenom Jašubeg En Jered - Novice iz drugotnosti izhaja že osem let, kar je za slovenske razmere zelo dolga doba. Fanzin je po definiciji amaterska publikacija, ki jo izdajajo navdušenci nad določeno človeško dejavnostjo.

Njihovo gibalo ni dobiček, temveč ljubezen in zanimanje za področje, ki ga obravnavajo. Na slovenskem je bila dejavnost spekulativnih umetnosti, kamor sodijo kriminalke, fantazija, znanstvena fantastika, itn., vedno podcenjena in se ni obravnavala kakor resna literatura.

V kolikor so jo literarni teoretiki le prepoznali, so jo označili kot nadrealistično literaturo. Sicer velja za šund. Vendar se s tem ne morem strinjati, saj je dobra zgodba vedno dobra zgodba, pa naj se dogaja včeraj, danes ali jutri, tukaj na Zemlji ali kje na Marsu.

Fanzin je maja 2009 prerasel v resno edicijo

Fanzin je začel pripravljati Bojan Ekselenski, avtor fantazijskega epa Vitezi in Čarovniki. Prva številka je izšla februarja 2008 in že takoj v začetku kar v PDF obliki, saj ni bilo sredstev za tiskano verzijo. Fanzin je bil zamišljen kot podporno gradivo za ta njegov fantazijski ep. V zgodbi nastopajo Vilini, ki govorijo svoj jezik. Ime fanzina izhaja prav iz tega namišljenega jezika, pomeni pa to, kar je poudarjeno v drugem delu imena »novice iz Drugotnosti«.

Drugotnost je tisti drugi svet, ki se v njegovem epu prepleta z našim. Tako ime pove točno to, o čemer je v fanzinu govora, o tistih - drugih stvareh onkraj realnega sveta. Maja 2009, od 9. številke naprej, je fanzin prerasel v resno edicijo, saj je bila določena ISSN številka. Pri urejanju se nas je pridružilo še nekaj, ki smo marca 2011 ustanovili društvo avtorjev spekulativnih umetnosti Zvezdni prah. Fanzin, ki ga na kratko označujemo z JeJ, je s tem postal tudi društveno glasilo.

Med petimi najboljšimi fanzini Evrope

Danes JeJ izhaja štirikrat letno na povprečno 40 straneh formata A4 v PDF obliki. V mesecu marcu letos je izšla 34 številka na 60 straneh. Naslednja pa izide konec meseca junija 2015. V tem času je fanzin prinesel ocene spekulativnih del, predvsem filmov in knjig, intervjuje z avtoricami in avtorji tovrstne literature iz vsega sveta, poročila o konvencijah in dejavnostih ljubiteljev, pisateljev, ilustratorjev, filmarjev, itn., predstavljal zanimiva področja, izobraževal, navdihoval in objavljal kratke zgodbe predvsem slovenskih avtorjev.

Ob tem smo v zadnjih treh letih pripravili še letno pregledno številko v angleškem jeziku in fanzin predstavili na mednarodnih konvencijah ESFS (European Science Fiction Society), kjer se zbirajo ljubitelji spekulativnih umetnosti iz vse Evrope. Letošnja številka bo torej četrta po vrsti.

Na zadnjih treh EUROCON konvencijah v Zagrebu 2012, Kijevu 2013 in Dublinu 2014 je bil vedno nominiran med pet najboljših fanzinov v Evropi. V Kijevu se nam je prvo mesto izmuznilo le za dve točki. Ob tem je prejel še slovensko nagrado »Drejček in trije Marsovčki« za najboljši spekulativni fanzin v letih 2011-2012.

Od začetka do danes smo spraševali že veliko avtorjev, založnikov in drugih. Iz Slovenije so na naša vprašanja odgovarjali Andrej Ivanuša, Samo Petančič, Tanja Cvitko, Miha Remec, Mara R. Sirako (alias Ruža M. Barić), Bojan Meserko, Amedeja M. Ličen, dr. Vid Pečjak, Mariša Ogriz, Bojan Ekselenski, Edo Rodošek, Nika Maj, Tanja Mencin, Sarah Jerebic, Zeuss Bezany (alias Vinko Škraban), Žiga Žigon, Mark Jordan, Teja Gale (alias Annalight Night), Danila Žorž in Martin Vavpotič; od drugod pa Zoran Krušovar (pisatelj, Hrvaška), dr. Zoran Živković (pisatelj, Srbija), Branko David Hirschl (raziskovalec, esejist, Hrvaška), Tim Powers (pisatelj, Velika Britanija) in Cheryl Morgan, (založnica, pisateljica, ZDA).

Številna priznanja

Zadnja, 34. številka, vsebuje intervju z Martinom Vavpotičem, ki je avtor zgodbe Dogodivščine Suike tima (Moste: Osnovna šola, 1997), romana Čez veliko Zahodno morje (ISBN 961-6400-53-3, Blodnjak, 2005), steam-punk novele Clockworks warrior (ISBN 978-961-92766-9-3, ProAndy, 2012; Amazon: kindle edition, 2012; Smashwords: epub, 2012) in drugih kratkih zgodb. Za slednjo je tudi prejemnik nagrade ESFS ENCOURAGEMENT AWARD EUROCON 2013 KIJEV, UKRAJINA za spodbudo in pogum pri ustvarjanju.

Za isto zgodbo je prejel še domačo nagrado »Drejček in trije Marsovčki« za pogum in spodbudo za obdobje 2011-2012. Ob tem lahko preberete še članek o Mikiju Mustru, ki je postal prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo 2015.

Objavljen je nekrolog februarja 2015 preminulemu najbolj neverjetnemu igralcu na področju znanstvene fantastike Lenardu Simonu Nimoyu, torej fantazijskemu liku mr. Spocka iz Start Trek serije in filmov. Večino fanzina predstavljajo nove spekulativne zgodbe: Magijska gimnazija Ljubljana - prihod v Adamijsko Ljubljano (Bojan Ekselenski), Čudežni studenec (Ažbe Toman), Ječa (Martin Vavpotič), Primitivci (Martin Vavpotič) in Onkraj pomoči (Frank Roger, Belgija).

Na koncu vas vabimo, da se udeležite razpisa za objavo tretje zbirke spekulativnih zgodb. Prav tako, da prispevate kakšen članek za fanzin. Pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..