Andy Warhol: s 50 dolarji do slave

Andy Warhol bi te dni praznoval 85 let in ob tej priložnosti so pripravili prenos v živo z njegovega groba.

Objavljeno
08. avgust 2013 15.20
S. Š., Panorama
S. Š., Panorama

Andy Warhol (1928-1987), eden izmed utemeljiteljev gibanja pop art, je 25 let po smrti še vedno zanimiv oziroma, kot je dejal Eric Shiner, direktor Warholovega muzeja v Pittsburghu, »še vedno je v igri in tega bi bil komercialni umetniški genij zelo vesel«.

Warhol bi te dni praznoval 85 let in ob tej priložnosti so muzejski delavci pripravili prenos v živo z umetnikovega groba v kraju Bethel Park v Pensilvaniji.

Warholov grob vsako leto obišče na stotine ljudi; tam pogosto puščajo predmete, ki jih je umetnik ovekovečil v svojih delih, kot so steklenice kokakole in pločevinke instantnih juh Campbell's Soup.

Rodil se je leta 1928 slovaškima izseljencema v Pittsburghu. Pri 21 letih se je kot Andrew Warhola preselil v New York. Eno njegovih prvih naročil je bila serija ilustracij za čevlje. Ko so se pojavile, je pri tisku vrstice s podatki o avtorju izpadel zadnji -a iz njegovega priimka in odtlej je bil Andy Warhol.

V petdesetih letih je postal uspešen in dobro plačan reklamni slikar, vendar je hrepenel po slavi, kar je pozneje zapisal v svoji avtobiografiji Filozofija Andyja Warhola, ki je pri nas izšla pri založbi Modrijan.

Znanko in lastnico galerije Muriel Latow je vprašal, ali mu lahko svetuje, kako bi uspel. Za 50 dolarjev plačila mu je odvrnila, naj slika tisto, kar ima najraje. Tako je naslikal konzervo juhe Campbell in jo postavil na svojo prvo veliko razstavo.

Ko je razmišljal, kaj še ima rad poleg juhe, se je spomnil estradnih zvezd. Rad je imel film, šovbiznis in zvezde.

Kultni zvezdniški slog Andyja Warhola je bil rojen.

Postal je izjemno uspešen, danes se izklicna cena za njegove »pobarvane fotografije« suče okrog šest milijonov dolarjev. Bil je tipičen pop zvezdnik, rad je nastopal na televiziji.

Sanjal je, da bi imel svoj televizijski šov, imenoval bi ga The Nothing Special (Nič posebnega), oddaja pa bi analizirala temo, ki mu je bila najljubša - nič.

Pozneje je ustvaril dve oddaji: Warholova televizija in Pet (petnajst) minut Andyja Warhola.