Deloskop napoveduje: Maša Gala

V zadnjem obdobju slikarji v svoja dela pogosto vnašajo medij fotografije, vendar je ta praksa veliko redkejša pri abstraktnem slikarstvu. Tak primer je ustvarjalnost Maše Gala.

Objavljeno
06. januar 2012 14.01
Maša gala razstava slikarstvo bežigrajska fotografija
Vojko Urbančič, Deloskop
Vojko Urbančič, Deloskop

Maša Gala je trenutno absolventka slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, v preteklosti pa je študirala tudi fotografijo na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje v Pragi. Na umetniško prizorišče je s prvo razstavo v Srečišču v Hostlu Celica na ljubljanski Metelkovi vstopila v sezoni 2006, tokrat pa napoveduje serijo osmih velikoformatnih slik iz zadnjih let in različnih ciklov, kot sta Prostori ali Svetlobni prostori.

Umetniški vodja Bežigrajske galerije Miloš Bašin pravi, da v njih kombinira slikarsko risbo in ploskovite ter gestualne avtonomne naslikane površine, rezultat tega pa so abstraktne slikarske podobe, ki izhajajo iz oblik in obrisov konkretnega sveta ter so hkrati psihične opne slikarkinih doživljanj prostora. V njih se skriva fotografska izkušnja resničnega in predmetnega sveta.

Za vsa njena dela je sicer značilno prelivanje oblik in linij ene v drugo in prek njih, celotno površino slik pa naseljuje množica barvnih površin in linij, ki tvorijo mreže.