Jože Ciuha, nagrada za življenjsko delo

V Cankarjevem domu bodo odprli 11. slovenski bienale ilustracije, ki ga pripravljajo v sodelovanju z ZDSLU.

Objavljeno
12. avgust 2014 15.58
J. Š. A.
J. Š. A.

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) - Sekcija ilustratorjev v sodelovanju s Kulturnim in kongresnim centrom Cankarjev dom organizira 11. slovenski bienale ilustracije, ki bo v galeriji Cankarjev dom od 17. 11. 2014 – 1. 2. 2015. Razpisni rok za prijavljena dela se zaključuje 19. septembra 2014. Pogoji sodelovanja in prijavni obrazci so dostopni na spletnem portalu Cankarjevega doma  (Razstave\ 11SBI ) in na spletni strani ZDSLU.

Avtorji lahko zanje zaprosijo tudi na elektronski naslov Galerije ZDSLU (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.), kamor lahko vsak delavnik med 12. in 16. uro dostavijo prijavljena dela.

Programski okvir Slovenskega bienala ilustracije je seznanjanje strokovne javnosti in ljubiteljev ilustracije z najnovejšimi likovnimi dosežki na tem področju in njihovo promocijo med založniki. Termin razstave se pokriva s terminom razstave Slovenskega knjižnega sejma. V spremljevalnem programu pa bodo razstavljena likovna dela prejemnika letošnje nagrade za življenjsko delo Jožeta Ciuhe. Tako bo poleg pregleda selekcionirane produkcije zadnjih dveh let na ogled tudi obsežnejša predstavitev ilustratorskega opusa akademskega slikarja Jožeta Ciuhe, ki so ga pripravili v sodelovanju z umetnostno zgodovinarko Marijo Skočir.

Slovenski bienale ilustracije zagotavlja možnosti za nadaljnji razvoj naše, po kvaliteti tudi v tujini priznane ilustracije, ter kontinuiteto njene prisotnosti v mednarodnem prostoru.

Bienale združuje starejše in mlajše generacije umetnikov ilustratorjev ter za najboljše dosežke podeljuje nagrado, plakete in priznanja Hinka Smrekarja. Prireditev ohranja ustvarjalno moč in razkriva odličnost slovenske ilustracije ter hkrati spremlja nove umetniške izraze in tehnike. Nagrado za življenjsko delo je na 10. bienalu prejela Kamila Volčanšek, veliko nagrado bienala pa Peter Škerl, predstavnik mlajše generacije ilustratorjev, in sicer za njegovo svobodno likovno govorico.

ZDSLU je nacionalna stanovska organizacija in strokovno združenje profesionalnih likovnih umetnikov, ki živijo in delujejo v slovenskem kulturnem prostoru in je najstarejše društvo na področju likovne umetnosti pri nas. Prve oblike organiziranja likovnih umetnikov so obstajale že od leta 1898 in leta 1899 je bil prvi ustanovni zbor Društva likovnih umetnikov. Kasneje so bili vključeni v Strokovno udruženje jugoslovenskih oblikujočih umjetnika in po izstopu iz jugoslovanskega združenja, 10. marca 1934 se je društvo preimenovalo v Društvo slovenskih likovnih umetnikov, ki ga je sestavljalo 26 slovenskih slikarjev in kiparjev, predsedoval pa jim je akademski slikar Anton Gojmir Kos.

Vrata za vstop v skupno društvo niso bila zaprta nikomur, če ni bilo zadržkov s strani Umetniškega sveta in tako je tudi še danes. V okviru ZDSLU delujejo še sekcije, in sicer: sekcija ilustratorjev, sekcija keramikov, likovno pedagoška sekcija in sekcija za video in nove medije. Te sekcije dodatno skrbijo za urejanje specifičnih problemov znotraj posameznih strokovnih področij in izvajajo dodatni program, ki odpira nove možnosti.