Moskovska katedrala, zaradi katere je bil njen arhitekt ob vid

V Moskvi bodo danes z razstavo relikvij obeležili 450-letnico katedrale svetega Vasilija blaženega na Rdečem trgu.

Objavljeno
12. julij 2011 09.44
Posodobljeno
12. julij 2011 09.58
D. S., Delo.si
D. S., Delo.si
V Moskvi bodo ob 450-letnici katedrale svetega Vasilija blaženega danes odprli razstavo, na kateri bo moč videti relikvije in ikone svetega Vasilija in drugih, znanih pod imenom sveti norci. Razstava poteka v okviru letnega praznovanja po leta 2008 zaključeni obnovi katedrale na Rdečem trgu, ikonične podobe Rusije.

Gradnjo katedrale, ki je od leta 1990 uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, je leta 1552 naročil ruski car Ivan IV. v spomin na zavzetje mesta Kazan in zmago nad Mongoli. Po načrtu arhitekta Postnika Jakovljeva so jo gradili med letoma 1555 in 1561. Leta 1588 so na vzhodni strani dogradili kapelo, v kateri ležijo posmrtni ostanki svetega Vasilija blaženega.

Legenda pravi, da je bil Ivan IV., znan tudi kot Ivan Grozni, nad katedralo tako navdušen, da naj bi ukazal arhitekta oslepiti, da ta nikoli več ne bi zgradil tako imenitne zgradbe.

Sprva je bila imenovana za katedralo svete Trojice, skozi stoletja pa se jo je prijelo ime po kraju, kjer je pokopan sveti Vasilij. Ekscentrični svetnik tudi med ostrimi zimami ni nosil oblek in je bil eden izmed redkih Moskovčanov, ki je kritiziral tiranijo Ivana IV., po ameriški tiskovni agenciji AP povzema STA.

Katedrala iz rdeče opeke s svojimi barvitimi čebulastimi kupolami predstavlja ikonično podobo Moskve in Rusije. Njenih osem kapel je zvezdasto razporejenih okoli osrednjega zvonika. Zadnja prenova katedrale, končana pred tremi leti, je stala 390 milijonov rubljev (9,83 milijona evrov).