Obalna galerija na prostem

Grand prix, nagrado 46. mednarodnega slikarskega ex-tempora, je prejel Branko Kolarić iz Rovinja.

Objavljeno
18. september 2011 13.10
Posodobljeno
18. september 2011 13.10
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran - Grand prix, prestižno nagrado 46. mednarodnega slikarskega ex-tempora, vredno 2000 evrov, je včeraj zvečer v Piranu prejel Branko Kolarić iz Rovinja, za delo brez naslova. »Slika Branka Kolarića ostaja prepoznavna v svojem likovnem izrazu, ki temelji na informalski strukturi slikarske površine, v katero vnaša grafične elemente s socialno vsebino. To delo sledi postkonceptualnemu umetniškemu procesu sodobnega trenutka,« je zapisala mednarodna žirija, ki ji je predsedoval Aleksander Bassin iz Ljubljane.

Odkupno nagrado za najboljše delo avtorja, starega do 35 let, je prejela akademska slikarka Katja Smerdu iz Strunjana za delo Morje, nebo... Nagrado v obliki samostojne razstave podeljujejo Obalne galerije v piranski galeriji Herman Pečarič. Nagrado za najboljše delo v tehniki akvarela (500 evrov) po izboru žirije je prejela Sabina Šinko iz Lendave za delo Piran 2007. Častno priznanje mednarodne žirije je prejel Franc Berthold iz Slovenj Gradca za Pozejdonov vrt. Med avtorji, ki se jim je uspelo prebiti v finale ex-tempora, so tudi nekatere drugače znane slovenske osebnosti, denimo poslanec Bogdan Barovič in pevka Neca Falk.

Letos se je na ex-tempore prijavilo 323 udeležencev, ki so oddali 279 del, kar je nekoliko več kot lani, a še zmeraj petino manj kakor v najboljših letih tega mednarodnega slikarskega praznika.

Nekaj slik so včeraj čez dan razstavili na Tartinijevem trgu, najboljših sto po izboru žirije pa je na ogled v skladišču Monfort, ki je postalo priljubljeno in prestižno razstavišče piranske občine v času prenove Mestne galerije Piran. Grand prix za 12. mednarodni ex-tempore keramike pa je prejela Simcha Even-Chen iz Izraela.