Slovenska popevka 2008

Zvezda večera je bil Anžej Dežan, ki je s pesmijo Šopek maka postal zmagovalec 46. Popevke. Čeprav so gledalci največ glasov podelili Marko Vozlju in pesmi Te ni, si upamo trditi, da je šla nagrada v prave roke. Video in fotogalerija.

Objavljeno
13. september 2008 21.39
Damjana se je z zmago vrnila v ''prvi plan'' slovenske glasbene scene.
K. Š.
K. Š.

Ljubljana - Zvezda večera je bil Anžej Dežan, ki je s pesmijo Šopek maka postal zmagovalec 46. Slovenske popevke. Čeprav so gledalci največ glasov podelili Marko Vozlju in pesmi Te ni, si upamo trditi, da je šla nagrada v prave roke.

 

Letošnja Popevka je v ljubljanskih Križankah potekala v živo ob spremljavi orkestra RTV Slovenija pod taktirko Lojzeta Krajnčana. Posebnih odrskih šovov ni bilo, le Marko Vozelj je na odru pel ob spremljavi plesalk, kar očitno nakazuje trend, da se Popevka vrača k svojim koreninam. Tako smo lahko tekmovalce ocenjevali po interpretaciji skladb, energiji odpetih pesmi in odrski prezentnosti.

 

Gledalce je prepričal, že omenjeni, Marko Vozelj, ki je s 1546 telefonskimi glasovi prejel veliko nagrado občinstva v vrednosti 1500 evrov. Nagrado za mlado perspektivno izvajalko je prejela debitantka Tina Gačnik - Tiana. Sicer pa je bil zvezda večera Anžej Dežan s pesmijo Šopek maka. Ta je prejela nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo, ki ga je napisal Milan Dekleva. Prejel je tudi nagrado za najboljšo interpretacijo s čimer si je prislužil brezplačno snemanje videospota in seveda, nagrado za najboljšo skladbo v celoti, kar pomeni, da je Anžej postal zmagovalec 46. Slovenske popevke.


Sama prireditev je potekala brez večjih zapletov, scenografija v ljubljanskih Križankah ni bila nikakršen presežek, voditelja pa sta konvencionalno vodenje spretno prepletla v tematiko letošnje Popevke, ki je bila odeta z zgodovino festivala. Voditeljici prireditve Tajdi Lekše je na odru delal družbo Dejan Martinčič (Jure Ivanušič), ki je bil nekakšen interpretator legendarnega Deana Martina. Malo opit in okajen je pripovedoval svoje spomine in pripetljaje, medtem pa je zapel Volare, Thats Amore, Everybody Loves Somebody idr. Kaj vemo, morda bo Ivanušič interpretiral nov lik v Hri-baru?

 


Preteklost in sedanjost Popevke

 

Festival slovenske zabavne glasbe je bil prvič prirejen leta 1962 na Bledu, kjer je s pesmijo Mandolina zmagal Stane Mancini. Štiri leta kasneje se je festival preselil v Ljubljano. Iz Gospodarskega razstavišča so jo prestavili v Halo Tivoli, zdaj pa že nekaj let poteka v ljubljanskih Križankah.

 

Letošnja Popevka je bila posvečena nostalgiji in tako prežeta z utrinki zgodovine festivala. Ne pozabimo, RTV Slovenija, ki je prireditev tudi prenašala, letos praznuje 50. let televizije in 80. let radia. Tako so, poleg dvanajstih tekmujočih, pesmi odpeli tudi izvajalci, ki letos praznujejo takšne in drugačne okrogle obletnice, med njimi so bili: Tomaž Domicelj (60. let), New Swing Quartet, Aleksander Mežek, Tinkara Kovač (30. let), Alenka Pinterič in Irena Vrčkovnik. Organizatorji niso pozabili niti na lanskoletno zmagovalko Damjano Golavšek in Evo Černe, ki je prejela nagrado za najbolj všečno skladbo festivala po mnenju javnosti.

 

Sicer pa se je na letošnjo Popevko prijavilo 80 skladb, razpisne pogoje je izpolnjevalo 76 skladb. Izmed njih je strokovna komisija, ki so jo sestavljali Igor Pirkovič (predstavnik TVS), Mojca Menart (predstavnicaZKP) in Hugo Šekoranja (predstavnik glasbene produkcije TVS), izbrala 12 tekmovalnih pesmi in štiri rezervne.

 

Anžej Dežan ''Šopek rož'':

 

 

Marko Vozelj ''Te ni'':