Slovenski umetniki v gostujočih rezidencah

Odziva gostujočih slovenskih umetnikov v rezidencah sta pozitivna. Rezidenčno bivanje je vse bolj pogosta praksa. Slovenski umetniki si želijo raziširitev rezidenčnega programa na Moskvo, Peking in Tokio.

Objavljeno
16. december 2010 16.19
Ti. L., kultura
Ti. L., kultura
Bivanje v londonskem ateljeju je kustos za fotografijo in vodja galerije Photon Dejan Sluga označil za »relativno zelo uspešno«. V enem mesecu je na delovnih srečanjih z akterji londonske fotografske scene pripravil gostovanje razstave Lee Miller, ki si jo lahko v tem času ogledamo v galeriji Jakopič, se dogovoril za izmenjavo razstav z eno od londonskih galerij, uspešna so bila tudi srečanja z uredniki specializiranih fotografskih revij, ki bodo objavile prispevke o galeriji Photon in festivalu Fotonični trenutki. »Rezidenčno bivanje umetnikov in kustosov je vse bolj razširjena praksa po Evropi in svetu, saj postaja mobilnost eden vodilnih principov sodobnega umetniškega sveta,« je povedal Dejan Sluga.

»Rezidenčni programi so nujnost raziskovalne in sodobne umetnosti. Predvsem in tudi zato, ker Slovenija nima nacionalnega kulturnega inštituta, ki bi metodološko uveljavljal umetnost v mednarodnem prostoru,« so prepričani umetniki Dunja Zupančič, Miha Turšič in Dragan Živadinov, ki so v newyorškem stanovanju bivali oktobra in novembra leta 2009 in pripravljali razstavo in informans Postgravity art :: Syntapiens v središču za nove tehnološke umetnosti Eyebeam. »Projekt je bil produkcijsko izredno zahteven celo za newyorške pogoje in dolgotrajno bivanje v ateljeju nam je omogočilo, da smo se natančno vživeli v organizacijski organizem Eyebeama ter organizirali tehnološke in druge vire, še preden so prišli igralci in ostala produkcijska skupina iz Ljubljane.

Lahko bi rekli, da je bil to naš koprodukcijski delež,« so povedali umetniki in dodali, da bi morali biti rezidenčni prostori organizirani dvosmerno, tako v smeri dom in svet kot svet in dom. Predlagali so tudi razširitev rezidenčnega programa na Moskvo, Peking in Tokio.