Švedski brit pop

Nedavno je pri založbi EMI izšla nova plošča Hurricane Bar švedske skupine Mando Diao, ki igra še vedno popularen brit pop.

Objavljeno
14. februar 2005 20.41
Mando Diao
Švedsko skupino Mando Diao sestavljajo kitarist, pevec in tekstopisec Gustaf Norén, kitarist in pevec Björn Dixgård, basist Carl-Johan »CJ« Fogelklou in bobnar Samuel Giers, nastali pa so v mestecu Borlängeu.

»Naše mesto je nevarno in hladno,« razlaga naprej Gustaf, »Borlänge ima med vsemi mesti na Švedskem najvišje povprečje med uživalci drog in umori na prebivalca. In da bi preživel, si moral biti tudi ti hudoben, biti član kakšne tolpe bebcev v šoli. In če si kljub vsemu vse to preživel, je življenje postalo hkrati dolgočasno, predvidljivo in seveda tudi nevarno

Bodoči kvartet je srednjo šolo preživel po zaslugi glasbe, ki je bila njihov najmočnejši oklep pred nevarnim vsakdanom. »Metallica in Guns N'Roses je bilo vse, kar je bilo tisti čas moč slišati, meni pa so bili najbolj všeč The Beatles, katerih glasba je imela dušo. V nekem trenutku pa sem slišal Nirvano in se zavedel, da je rock'n'roll tisto v mojem življenju, kar me ne bo nikoli razočaralo. Na rock'n'roll sem se in se še vedno lahko zanesem, naj mi je lepo ali tesno pri srcu. Prav tako, kot se vernik lahko zanese na Boga,« še pove Gustaf.

Skupino je leta 1995 ustanovil Björn in s številnimi menjavami članov so takrat kot Butler nastopali vse do leta 2000, ko so nastali Mando Diao, kvartet šestnajstletnikov, ki so želeli spremeniti svet. Njihova pot se je začela seveda v lokalnih klubih, navdušenje nad odlično glasbo pa se je hitro razširilo po celotni Švedski.

Prvenec Bring 'em In je izšel leta 2002 in Mando Diao so odšli na švedsko turnejo skupaj s Hellacopters, Kent in Thåström, uspešni in energični nastopi pa so jih pripeljali vse do Japonske. V zadnjih dveh letih je skupina igrala v Skandinaviji, po celotni Evropi, obiskali so Združene države Amerike in Japonsko, kjer so njihovi japonski oboževalci prevajali angleška besedila v švedski jezik.

In če so kritiki njihovo prvo ploščo Bring 'em In primerjali predvsem z rockom šestdesetih in skupinami The Who, The Kinks, The Rolling Stones in The Beatles, so se člani skupine v tistem času želeli približati modernemu rock zvoku, ki so ga predstavljali Oasis in druge britanske skupine.

S svojo drugo ploščo so želeli storiti logičen korak naprej in ploščo Hurricane Bar' posneli v Angliji s producentom Richardom Raineyjem, ki je znan po sodelovanju z irskimi rockerji U2. Izšla je pri založbi EMI, distribucija Dallas.

Njihovo prvo malo ploščo Clean Town kot tudi celoten album Hurricane Bar so posvetili rodnemu Borlängeu, katerega so zapustili in odšli v švedsko prestolnico Stockholm. Mesta, v katerem so začeli svojo pot, kljub vsemu ne dajejo v nič, saj se je tam začela njihova pot in kdo ve, kakšna bi ta pot bila, če se ne bi začela v temačnem Borlängeu.

Pesmi:
1. Cut The Rope
2. God Knows
3. Clean Town
4. Down In The Past
5. You Can´t Steal My Love
6. Added Family
7. Annie´s Angle
8. If I Leave You
9. Ringing Bells
10. This Dream Is Over
11. White Wall
12. All My Senses
13. Kingdom & Glory
14. Next To Be Lowered