Prešernove nagrade: Veliki nagradi za Iva Petrića in Toneta Partljiča

Osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku bo potekala jutri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Objavljeno
05. februar 2016 16.20
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Cankarjev dom bo jutri ponovno gostil osrednjo državno proslavo v počastitev slovenskega kulturnega praznika s podelitvijo nagrad umetnikom. Upravni odbor Prešernovega sklada sicer skrbno čuva imena nagrajencev, a kljub temu so pricurljala v javnost: z najvišjo državno nagrado za kulturo, Prešernovo nagrado, bosta nagrajena skladatelj Ivo Petrić ter pisatelj Tone Partljič.

Šest nagrad Prešernovega sklada pa si bodo po naših informacijah razdelili pesnica Cvetka Lipuš (za pesniško zbirko Kaj smo, ko smo), skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi (za stvaritve in postvaritve zadnjih dveh let), slikar Aleksij Kobal (za razstavi Nocturno in Območje zajetja v Obalnih galerijah Piran), kiparka Mojca Smerdu (za razstavo Skulpture v Murski Soboti), igralka, plesalka in performerka Katarina Stegnar (za stvaritve zadnjih dveh let) in gledališki režiser Janusz Kica (za režiji Kafkovega Gradu in Cankarjevega Pohujšanja v dolini šenflorjanski). Velika Prešernova nagrada je vredna 21 tisoč evrov, mala pa sedem tisoč evrov. Prešernov sklad je letos prejel 107 predlogov za nagrade.

Lavreati in trenutek v času

Letošnjo proslavo bo režiral Mare Bulc. Napovedujejo, da bo izpostavil tako lavreate kot tudi trenutek v času. Kot rdečo nit predstave bo uporabil svetovljansko sporočilo verzov sedme kitice Prešernove Zdravljice in jih podčrtal z izvedbo v več jezikih.

Letošnjim nagrajencem bo Bulc dal besedo v videoportretih, ki jih je režiral Tomaž Gorkič. Umetniški program prireditve bodo poleg domačih sestavljali tudi glasbeniki, ki so k nam prišli od drugod: Irena Preda, Damir Avdić, Ali R Taha, Nagisa Moritoki, Chris Eckman, Katinka Dimkaroska, Nadežda Tokareva in Natalija Morozova. Slavnostni govornik na proslavi bo predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj.

Na proslavi bodo po napovedih prisotni tudi predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in drugi.

Kot običajno se bo tudi letos okrog slovenskega kulturnega praznika zgostila kopica literarnih branj, komemoracij, proslav, razstav in drugih slovesnosti v čast našemu prvemu pevcu, Francetu Prešernu. Svetlana Makarovič v veliki čitalnici Nuka že nekaj let pripravlja alternativno prireditev državni proslavi in tako bo tudi letos.