Art Basel odraža krize od seksizmov v umetnosti do begunske krize

Vrata odpira osrednji umetnostni sejem na svetu. Na njem znova tudi galerist Gregor Podnar iz Slovenije.
Objavljeno
14. junij 2018 12.00
Posodobljeno
14. junij 2018 11.16
Josep Grau-Garriga: Hores de llum i de foscor. FOTO: AFP Photo
V. U., STA
V. U., STA
 V švicarskem Baslu bo danes vrata za širšo javnost odprl Art Basel, ki velja za najpomembnejši sejem sodobne umetnosti na svetu. Po besedah direktorja sejma Marca Spieglerja bo letošnja izdaja bolj kot katerakoli prej z umetninami odražala krize, s katerimi se trenutno spopada svet – od seksizmov v svetu umetnosti pa do begunske krize.

Dodal je, da bodo tudi na letošnjem sejmu predstavljene številne politične izjave. Pogovori, ki so sestavni del sejma, pa se bodo med drugim po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dotaknili tudi gibanja Jaz tudi.
 

290 galerij iz 35 držav


Na Art Baslu letos sodeluje 290 galerij iz 35 držav. Kot je še povedal Spiegler, je svet umetnosti sredi velikih sprememb. Približno 30 odstotkov galerij, ki se letos predstavljajo v Baslu, je v lasti žensk. Med njimi so Helga da Alvear iz Madrida, Marianne Boesky iz New Yorka in Nathalie Obadia iz Pariza.

Na sejmu bodo predstavljena dela približno 4000 umetnikov, tako klasikov moderne kot tudi zvezdnikov sodobne umetnosti, kot so Ai Weiwei, Jeff Koons in Damien Hirst. Za zbiratelje, direktorje muzejev in druge povabljene gostje je sicer sejem odprt že od torka. Art Basel se bo zaključil v nedeljo.

image
Sam Gilliam: Brez naslova. FOTO: AFP Photo


Galerija Gregor Podnar znova v Baslu

Na sejmu, ki ga v zadnjih letih imenujejo tudi s podvajanjem imena, kot Art Basel Basel – zato da ga ločijo od njegovih filial v Miamiju in Hong Kongu –, tradicionalno sodeluje tudi galerist Gregor Podnar, ki se je po začetkih v Sloveniji ustalil v Berlinu.

Zastopa nekatere slovenske umetnike in avtorje iz širše regije ter mednarodnega prostora, njegov letošnji izbor pa je naslednji: Primož Bizjak, Irma Blank, Attila Csörgő, Vadim Fishkin, Marcius Galan, Tomislav Gotovac, Ion Grigorescu, Alexander Gutke, Irwin, Julije Knifer, Ivan Kožarić, Anne Neukamp, Marzena Nowak, Dan Perjovschi, Goran Petercol, Tobias Putrih, Ariel Schlesinger, Goran Trbuljak, Francisco Tropa in B. Wurtz.