Cankar se je ustavil pri Schwentnerju

Še en umetniški odmev lanske stoletnice smrti Ivana Cankarja se bo danes zgodil in nekaj časa obstal v Schwentnerjevi hiši na Vranskem.

Objavljeno
30. maj 2019 12.00
Posodobljeno
31. maj 2019 08.06
Martina Obid Mlakar, oblikovalka nakita, ki snuje pod blagovno znamko MOM, z oblikovalko Natašo Grandovec pa pod imenom April. FOTO: Jože Suhadolnik
J. Z. G.
J. Z. G.
Drevi ob 18. uri bodo v hiši založnika Lavoslava Schwentnerja, ki je izdal števila dela Ivana Cankarja, odprli ambientalno postavitev po imenu Bela krizantema, za katero razstavne kose so prispevali ateljeji varstveno-delovnega centra Tončke Hočevar in oblikovalka nakita Martina Obid Mlakar.

Prostor dialoga so postavili:

Atelje VDC Tončke Hočevar
Nataša Bambič, Maša Godec, Melita Vizjakizdelava
Tatjana Keš, Nada Nabernik – mentorstvo in izdelava
Erika Pavlinidejna zasnova
Martina Obid Mlakaroblikovalka nakita


Ta »dialog lepote, srebra in keramike« bodo popestrili še z originalnimi stripovskimi tablami Zorana Smiljanića in tudi knjigo, ki sta jo ustvarila skupaj z Blažem VurnikomIvan Cankar: podobe iz življenja.

image
Martinina krizantema za razstavo, ki se je navdihovala v Cankarjevem eseju Bela krizantema. FOTO: osebni Arhiv M. O. M.
Kakor je Martina Obid Mlakar, ki snuje pod blagovno znamko Mom, povedala v intervjuju za Nedelo v začetku januarja, je navdih za ustvarjanje v preteklem letu iskala tudi pri Ivanu Cankarju, razstava, ki jo tokrat postavljajo na Vranskem, pa je plod sodelovanja z uporabnicami VDC Tončka Hočevar, ki so na temo Cankarjevega eseja Bela krizantema ustvarjale skoraj leto dni, svoje izdelke pa prvič predstavile v Galeriji Cankarjevega doma na Vrhniki. 

»Pri projektu, ki je tekel pod mentorstvom Erike Pavlin, sem sicer delala samostojno, iz tega povsem ločeno izpeljala tudi kolekcijo nakita, nato pa smo moje in delo uporabnic VDC združile v celoto, s katero smo želele poustvariti tisti trenutek iz eseja, ko teče dialog. Zato miza, dva stola, dve skodelici kave in na njej tudi moja srebrna krizantema, naokoli pa keramične krizanteme, ki so jih izdelala dekleta, in delčki citatov iz eseja,« je Obidova povedala za Nedelo.Za veselo vzdušje ob odprtju današnje bodo drevi poskrbeli učenci Glasbene šole »Risto Savin« Žalec, sicer pa bo na ogled še vse do 30. avgusta 2019.

image
Lokvanj z ribnika v Tivoliju (iz razstavae Narava v srcu mesta). FOTO:  Jože Suhadolnik