Deloskop izpostavlja: Salon ZDSLU

Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Metelkova. 14. 11., ob 19. uri.
Objavljeno
13. november 2017 20.17
M. V.
M. V.

Majski salon, najstarejšo in najpomembnejšo razstavo Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, so letos izjemoma premaknili v jesenski čas. Pod naslovom Podoba v mediju, medij v kontekstu jo bodo odprli v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi nocoj ob 19. uri, kjer bo na ogled do 25. februarja.

Fokus letošnje razstave je usmerjen v novomedijsko in videoumetnost. Srečo Dragan, letošnji selektor in idejni vodja projekta, je z dr. Janezom Strehovcem izmed 90 prijavljenih izbral 27 projektov, ki jih je ustvarilo 30 avtorjev.

Letošnji salon je osredotočen na prehode slike, grafike, kipa in fotografije v protokole medijske umetnosti. S poudarkom na uporabi konceptov novomedijske umetnosti v medprostorih, ki jih ti sprožajo z usodnimi preboji v posameznih fazah umetniškega raziskovanja. Za vse vključene ustvarjalce je značilno, da v svojih delih izumljajo nove načine komuniciranja, širijo programska polja delovanja v širše družbeno okolje in ustvarjajo posebne strategije za predstavljanje lastnih stališč, pravi Dragan.

Na odprtju bodo tudi letos podelili tri nagrade: glavno nagrado žirije Salona '17 bo izbrala žirija v sestavi Nicole Hewitt, Srečo Dragan in dr. Janez Strehovec, nagradi ZDSLU Salona '17 pa žirija, sestavljena iz članov umetniških svetov ZDSLU.