Deloskop izpostavlja: Tihomir Pinter

Ljubljana, Galerija Jakopič. 28. 11., ob 29. uri.

Objavljeno
27. november 2017 17.27
M. V.
M. V.

V Galeriji Jakopič bodo nocoj ob 19. uri odprli retrospektivno razstavo Kemija podobe mojstra črno-bele analogne fotografije Tihomirja Pinterja.

Razstava prinaša prvo pregledno predstavitev obsežnega avtorjevega opusa, ki od začetka šestdesetih let nastaja v črno-beli analogni tehniki.

Čeprav gre za fotografa, ki je ustvarjalnost v tem mediju gojil vzporedno s svojim poklicem kemika in farmacevta, je v skoraj šestih desetletjih ustvarjanja razvil prepoznaven avtorski slog ter v svoji temnici izpopolnil mojstrstvo klasične fotografske tehnike.

Tokratno razstavo spremlja pregledna monografska publikacija s poglobljeno umetnostnozgodovinsko obravnavo Pintarjevega opusa, dokumentacijo, zbrano na podlagi arhiva, ki ga je avtor zaupal v hrambo Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, ter skoraj sto petdeset reprodukcij originalnih, v avtorjevi temnici nastalih črno-belih fotografij.

Ob razstavi, ki bo na ogled do 4. marca, bodo organizirana vodstva, v slovenskem jeziku vsako nedeljo ob 16.30 in v angleškem jeziku vsako soboto ob 16.30. Vodstva s kustosinjo in avtorjem razstave napovedujejo 3. 12. in 8. 2. ob 16.30 ter 4. 3. ob 16.30. Organizirane bodo tudi delavnice, 22. 2. ob 17. uri pa predstavitev dela v temnici.