Nocoj začetek festivala Sonica

Rdeča nit sodelujočih na tokratni izdaji festivala tranzitornih umetnosti bo obravnavanje percepcije.

Objavljeno
21. november 2014 18.18
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
S praznovanjem prve obletnice MoTA Pointa na Gosposvetski ulici in pestrim dogajanjem se drevi začenja festival tranzitornih umetnosti Sonica. V MoTA Pointu bodo ob priložnosti ob 20. uri odprli tri postavitve, dogajanje pa se bo nato preselilo v Bunker v Argentinskem parku, kjer bodo med drugimi nastopili Jamie Drouin, Loutseau in KO0.

»Letošnji festival nima neke kohezivne vsebine, čeprav dela umetnikov, ki se letos predstavljajo na festivalu, druži nek skupen interes, ki se zrcali v terminu percepcija. Percepcija, členjena skozi raznorazne medije, od zvoka, slike in instalacije do performansa,« je na nedavni novinarski konferenci povedal kurator festivala Luka Zagoričnik. Dodal je, da se dela umetnikov percepcije lotevajo skozi medij, modele, forme in tehnologijo, ki jo zaznamuje popularna kultura.

MoTA Point je prostor za umetnost in ideje na Gosposvetski ulici, nad katerim bdi muzej tranzitornih umetnosti MoTA. Prvo obletnico odprtja prostorov bodo zaznamovale postavitve Delta Oliverja Ratsija, člana francoskega kolektiva ANTIVJ, Mycophone_Unison Saše Spačal, Mirjana Švaglja in Anila Podgornika ter Mikroskop Vesne Krebs.

Dogajanje ob odprtju bodo zaznamovali tudi umetniški objekti ustvarjalcev, s katerimi v MoTA sodelujejo. Ob 22. uri se bo večer nadaljeval v Bunkerju v Argentinskem parku, kjer bodo med drugimi nastopili Jamie Drouin, Loutseau in KO0. Kanadski umetnik Drouin bo v Bunkerju razstavljal tudi instalacijo Gradient, Gabey Tjon pa se bo predstavila z instalacijo Red Horizont, ki je deloma nastajala v sklopu rezidenčnega programa muzeja MoTA.

Za zaključek festivala se v Kinu Šiška 28. novembra obeta koncert bobnarskega tria v prepletu z elektroniko Innode. »V osrčju njihove glasbe sta kleni ritem, redukcionizem ter čista forma,« piše na strani Kina Šiška. Oder bo zasedel tudi quebeški skladatelj, performer in novomedijski umetnik Martin Messier, ki bo predstavil projekt Projectors.

Sonico je v torek v sodelovanju z Zavodom Sploh v Kinu Šiška uvedel preddogodek Zvokotok, ki je bil posvečen sodobni komponirani glasbi. V sklopu festivala je pred tem potekala tudi delavnica ABLETON pod vodstvom Antonia Križniča.