Donatorski večer radodarnih umetnikov:

Mestna galerija Ljubljana: Raznovrstni in kakovostni podarjeni izdelki privabili številne radovedne kupce.

Objavljeno
06. november 2015 11.42
Donatorski večer z imenom Kupi in pomagaj.Prodajajo se izdelki različnih avtorjev, celoten izkupiček bo namenjen za pomoč beguncem. Ljubljana,Slovenija 4.novembra 2015 [donacije,Mestna galerija Ljubljana,begunci,kultura,Slovenska filantropija]
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Ljubljana – Pritličje Mestne galerije Ljubljana je včeraj pokalo po šivih, saj se je ob 18. uri začel donatorski večer za pomoč beguncem, na katerem so prodajali izdelke skoraj stotih vrhunskih slovenskih oblikovalcev in ilustratorjev, celoten izkupiček od prodaje pa namenili organizaciji Slovenska filantropija za pomoč beguncem.

Kupci ali samo obiskovalci so lahko izbirali med plakati, grafikami, knjigami, katalogi, monografijami, risbami, majicami, zgoščenkami in drugimi avtorskimi deli. Vrednost izdelkov je bila od pet do petdeset evrov.

Akcijo so začeli v petek, v torek so že morali – glede na zmožnosti organizacije ter kapacitete lokacije – listo donatorjev avtorskih del zaključiti. Zbrali so več kot tristo del, med katerimi je bil tudi prispevek Delovega oblikovalca Ermina Međedovića, »biseri«, torej originalne risbe in nekaj drugih originalnih del, so pošli takoj. Malo čez šesto uro ni bilo več izdelkov Alenke Sottler, Petre Varl, Cirila Horjaka, Hane Stupica, Polonce Lovšin, Iztoka Lovrića, če naštejemo samo dela nekaterih ilustratorjev in striparjev.

Gneča je bila velika, a koordinatorjem akcije je šlo delo dobro od rok. Imeli so tudi zavijalni pult, kjer sta kupljena dela prostovoljno zavijali Alenka Sottler in Tanja Radež. Akcijo je podprlo tudi več institucij, anonimni organizator je povedal, da so se že na prvi klic odzvali z glasnim JA tako posamezniki kot ustanove.