Dražbe umetnin: Svetovni rekord pripada Leonardu da Vinciju

Pri Christie's so z Odrešenikom sveta, pripisanim da Vinciju, postavili nov dražbeni rekord, ki znaša natanko 450.312.500 ameriških dolarjev.

Objavljeno
16. november 2017 17.28
V. U.
V. U.

Parada milijonov na dražbah umetnin je znova postregla s svetovnim rekordom. Odrešenik sveta, pripisan Leonardu da Vinciju, ki je bil leta 1958 na dražbi prodan za vsega 45 britanskih funtov, je včeraj pri Christie's segel do 450 milijonov dolarjev in postal najdražja umetnina na svetu.

Slika, ki naj bi jo Leonardo da Vinci na začetku 16. stoletja ustvaril za francoskega kralja Ludvika XII, je pri Christie's v newyorškem Rockefellerjevem centru včeraj, po ameriškem času še v sredo zvečer, po okoli dvajsetminutnem licitiranju pristala pri okroglih 400 milijonih, kar po podatkih dražiteljev skupaj z dražbenim pribitkom znaša natanko 450.312.500 dolarjev. Okoli 380 milijonov evrov.

S tem rezultatom je z vrha lestvice umetnin, najdražje prodanih na dražbi, izrinila Ženske iz Alžira Pabla Picassa, ki so jih predlani prodali za 179,4 milijona dolarjev.

Foto: Reuters Pictures

Milijarder Dmitrij Ribolovljev bo še bogatejši

Kdo je kupec slike Odrešenik sveta oziroma Salvator mundi, ni znano, znan pa je njen dovčerajšnji lastnik, ruski oligarh Dmitrij Ribolovljev, ki jo je leta 2013 za 127 milijonov kupil preko švicarskega posrednika Yvesa Bouviera. Ta jo je pridobil leto pred tem in zanjo na zasebni prodaji pri Sotheby's odštel okoli 50 milijonov manj.

Ribolovljev bo nedvomno lepo zaslužil, kljub temu pa je Bouviera, ki mu je pomagal priti do kar 38 slik, že predlani obtožil postavljanja neustrezno visokih cen umetnin in povzročitve milijardne škode. Bouvier mu je odgovoril z lastno tožbo, sodnega epiloga še ni. Najvišje cene umetnin sicer že leta krojijo zasebne prodaje najožji finančni eliti preko posrednikov.

Tako je imela do včeraj status najdražje prodane umetnine na svetu slika Interchange Willema de Kooniga, za katero je ameriški magnat Kenneth C. Griffin zasebno odštel 300 milijonov dolarjev, prodaja Odrešenika sveta pa je na vrh znova postavila rezultat z javne dražbe.

Istočasno je prodaja na vrh po dolgem obdobju dominacije umetnin iz časa moderne umetnosti znova postavila umetnino kakega starega mojstra izpred stoletij. Najvišje cene redno dosegajo umetnine iz časa od impresionizma do prvih desetletij po drugi svetovni vojni in pri Christie's so se – ob čemer se lahko namuzneš – tudi Odrešenika sveta ponudili v okviru tematske dražbe povojne in sodobne umetnosti.

Po njej so se gotovo zadovoljno muzali tudi sami, saj je dražba v celoti prinesla kar 785.942.250 dolarjev.