Dunaj kmalu v znamenju Klimta in titanov secesije

Leto 2018 bo prineslo niz razstav o opusih Gustava Klimta, Egona Schieleja, Kolomana Moserja in Otta Wagnerja. Vsi so umrli leta 1918.
Objavljeno
06. december 2017 15.20
V. U.
V. U.

Dunaj bo prihodnje leto v znamenju stoletnic smrti osrednjih umetnikov in arhitekta, ki so zaznamovali tamkajšnji premik k moderni v času secesije in ekspresionizma.

To so slikarji Gustav Klimt, Egon Schiele in Koloman Moser ter arhitekt in urbanist Otto Wagner. Vsi so umrli leta 1918, ko je z evropskega zemljevida izginilo tudi Avstro-Ogrsko cesarstvo.

Klimtov arhiv na internetu

Kot napoved v beleženje stoletnic je že prišla novica, ki bo razveselila ljubitelje Klimtovega simbolizma in interneta. V njegovi fundaciji, ki temelji na donaciji Ursule Ucicky, vdove Gustava Ucickyja, režiserja in najstarejšega izmed treh Klimtovih nezakonskih otrok, v želji po čim širši dostopnosti Klimtove umetnosti napovedujejo projekt Gustav Klimt Database.

Začeli bodo z objavami njegovih portretov, korespondence in drugih dokumentov o njegovem zasebnem življenju, postopoma pa bodo spletni arhiv razširili v orodje, namenjeno raziskovanju dunajskega modernizma izpred stoletja in vseh njegovih fenomenov ter protagonistov. Portal napovedujejo kot prvi javno dostopni spletni arhiv o Klimtovi umetnosti in njegovem javnem ter zasebnem življenju, prvi segment pa bo prihodnje leto dostopen ob stoletnici njegove smrti, 6. februarja.

Lepota in brezno

Na Dunaju o omenjeni četverici pionirjev moderne sicer načrtujejo predvsem impozantno serijo razstav pod krovnim naslovom Lepota in brezno. Razstavno predstavitev Otta Wagnerja napovedujejo v muzeju Karlsplatz, Kolomanu Moserju, slikarju, ki je deloval tudi kot vpliven oblikovalec in soustanovitelj Dunajskih delavnic, se bodo poklonili v muzeju uporabnih umetnosti MAK, v Belvederju se bodo »titanov dunajske moderne« lotili s posebno razstavo, s katero bodo njihove smrti predstavili kot prelomnico v umetnosti Dunaja, na drugi pa se bodo osredotočili le na Schieleja.

Klimtu bo pripadel osrednji Umetnostnozgodovinski muzej, v Secesiji, kjer je stalno dostopen njegov Beethovnov friz, pa se bodo posvetili tako njemu kot Moserju in širšemu duhu časa. V projektu Lepota in brezno bodo sicer sodelovali še Židovski muzej in Muzej Ernsta Fuchsa, Schönbergov center, Cesarska zbirka pohištva, Literarni muzej, Avstrijska nacionalna knjižnica in številne druge ustanove.