Dunaj kmalu v znamenju Klimta in titanov secesije

Leto 2018 bo prineslo niz razstav o opusih Gustava Klimta, Egona Schieleja, Kolomana Moserja in Otta Wagnerja. Vsi so umrli leta 1918.

Objavljeno
06. december 2017 04.00
Posodobljeno
06. december 2017 16.00
V. U.
V. U.

Dunaj bo prihodnje leto v znamenju stoletnic smrti osrednjih umetnikov in arhitekta, ki so zaznamovali tamkajšnji premik k moderni v času secesije in ekspresionizma.

To so slikarji Gustav Klimt, Egon Schiele in Koloman Moser ter arhitekt in urbanist Otto Wagner. Vsi so umrli leta 1918, ko je z evropskega zemljevida izginilo tudi Avstro-Ogrsko cesarstvo.

Klimtov arhiv na internetu

Kot napoved v beleženje stoletnic je že prišla novica, ki bo razveselila ljubitelje Klimtovega simbolizma in interneta. V njegovi fundaciji, ki temelji na donaciji Ursule Ucicky, vdove Gustava Ucickyja, režiserja in najstarejšega izmed treh Klimtovih nezakonskih otrok, v želji po čim širši dostopnosti Klimtove umetnosti napovedujejo projekt Gustav Klimt Database.

Začeli bodo z objavami njegovih portretov, korespondence in drugih dokumentov o njegovem zasebnem življenju, postopoma pa bodo spletni arhiv razširili v orodje, namenjeno raziskovanju dunajskega modernizma izpred stoletja in vseh njegovih fenomenov ter protagonistov. Portal napovedujejo kot prvi javno dostopni spletni arhiv o Klimtovi umetnosti in njegovem javnem ter zasebnem življenju, prvi segment pa bo prihodnje leto dostopen ob stoletnici njegove smrti, 6. februarja.

Lepota in brezno

Na Dunaju o omenjeni četverici pionirjev moderne sicer načrtujejo predvsem impozantno serijo razstav pod krovnim naslovom Lepota in brezno. Razstavno predstavitev Otta Wagnerja napovedujejo v muzeju Karlsplatz, Kolomanu Moserju, slikarju, ki je deloval tudi kot vpliven oblikovalec in soustanovitelj Dunajskih delavnic, se bodo poklonili v muzeju uporabnih umetnosti MAK, v Belvederju se bodo »titanov dunajske moderne« lotili s posebno razstavo, s katero bodo njihove smrti predstavili kot prelomnico v umetnosti Dunaja, na drugi pa se bodo osredotočili le na Schieleja.

Klimtu bo pripadel osrednji Umetnostnozgodovinski muzej, v Secesiji, kjer je stalno dostopen njegov Beethovnov friz, pa se bodo posvetili tako njemu kot Moserju in širšemu duhu časa. V projektu Lepota in brezno bodo sicer sodelovali še Židovski muzej in Muzej Ernsta Fuchsa, Schönbergov center, Cesarska zbirka pohištva, Literarni muzej, Avstrijska nacionalna knjižnica in številne druge ustanove.