Festival stripa Tinta

Navje, Ljubljana. Odprtje festivala nocoj ob 20. uri.
Fotografija: Animacija Požuda hrvaške avtorice Irene Jukić Pranjić. FOTO: Arhiv festivala
Odpri galerijo
Animacija Požuda hrvaške avtorice Irene Jukić Pranjić. FOTO: Arhiv festivala

S pripovedovalsko-glasbenim dogodkom na starem ljubljanskem pokopališču Navje bodo nocoj ob 20. uri odprli Festival stripa Tinta. Kot napovedujejo organizatorji, bo letošnji festival v središče postavil raznolikost in širino sodobne stripovske ustvarjalnosti.

Festival bo na različnih ljubljanskih prizoriščih (pa tudi v Kopru in Kranju) med 2. in 14. oktobrom ponudil vpogled v pisano bero domačih stripovskih izdaj, ozrl pa se bo tudi po najnovejših trendih v tujini. Ob boku preverjenih stripovskih klasikov bo predstavil sveža imena in projekte, ki prestopajo stripovske okvire in vstopajo v živahen dialog z različnimi sočasnimi umetniškimi praksami.

Poleg vrste domačih stripovskih ustvarjalcev in ustvarjalk prihajajo v goste priznana nemška avtorica Ute Helmbold, prodorna nemška neodvisna založba Rotopol ter četverica velikih imen hrvaškega stripa, ki so njegov sloves ponesli v mednarodne vode: Helena Klakočar, Irena Jukić Pranjić, Darko Macan in Dalibor Talajić. Med domačimi stripovskimi klasiki z dolgoletno stripovsko kilometrino in vidnimi dosežki tokrat izpostavljamo Zorana Smiljanića, na posebnem dogodku pa se bodo poklonili spominu na letos preminulega stripovskega avtorja Mikija Mustra.


V letu, ki ga zaznamuje stota obletnica smrti Ivana Cankarja, pa ne bodo zaobšli niti tega (super)heroja slovenske moderne in njegovih sledi v stripu. Na nocojšnjem otvoritvenem dogodku na Navju bosta igralec Tomaž Gubenšek in glasbenik Drago Ivanuša oživila projicirane odlomke iz risoromana Jezdec avtorice Ute Helmbold. Z dogodkom bodo počastili izid slovenskega prevoda risoromana, dela Mojce Kranjc. Če bo deževalo, bo prireditev v kleti Nove pošte.

Komentarji: