Hoa Hakananai'a naj se vrne domov!

Na otoku, ki slovi po skoraj 1000 monumentalnih kipih človeških figur, zahtevajo vrnitev tistega, ki je pristal v Britanskem muzeju.
Fotografija: Kip Hoa Hakananai'a v Britanskem muzeju velja za enega izmed največkrat fotografiranih eksponatov. FOTO: Wikipedija
Odpri galerijo
Kip Hoa Hakananai'a v Britanskem muzeju velja za enega izmed največkrat fotografiranih eksponatov. FOTO: Wikipedija

Njegovo ime je Hoa Hakananai'a in je eden izmed redkih monolitnih kipov človeških figur na Velikonočnem otoku, narejenih iz bazalta. Ime je povedno. V jeziku otoškega ljudstva Rapa Nui pomeni 'ukradenega ali skritega prijatelja', od 19. stoletja pa je na tisoče kilometrov stran, v Britanskem muzeju v Londonu. Otočani zahtevajo njegovo vrnitev.

Britanski muzej na področju mednarodnih zahtev po vrnitvi kulturne dediščine »slovi« po vztrajnih zahtevah Grkov po vrnitvi t. i. Elginovih marmorjev, dragocenih kipov Fidije in njegovih pomočnikov z atenske Akropole, ki so pripotovali v London med letoma 1804 in 1812.

Zdaj se jim pridružujejo prebivalci Velikonočnega otoka, izoliranega polinezijskega otoka v jugovzhodnem Tihem oceanu, ki je od najbližjega poseljenega otoka oddaljen 2075 kilometrov, od Čila, ki si ga je priključil leta 1888, pa kar 3600. Na otoku zahtevajo vrnitev ene izmed znamenitih monumentalnih človeških figur, imenovanih moai, po katerih otok že dolgo slovi.
 

Sveti objekt


Tudi zgodba o selitvi nekaj več kot dva metra visokega kipa Hoa Hakananai'a, ki v Britanskem muzeju med obiskovalci – teh je na leto približno šest milijonov – velja za enega izmed najbolj priljubljenih in največkrat fotografiranih eksponatov, sega globoko v 19. stoletje in čas britanskega imperija. Kapetan britanske Kraljeve mornarice Richard Powell ga je dal leta 1868 pripeljati v London, kjer ga je podaril kraljici Viktoriji, ta pa leto zatem muzeju.

To je dragocen primerek. Medtem ko so veliko večino izmed nekaj več kot 900 ohranjenih primerkov na otoku v 16. in 17. stoletju ustvarili iz mehkega in na erozijo občutljivega tufa, strjenega vulkanskega pepela, je Hoa Hakananai'a iz obstojnejšega bazalta, teh primerkov pa je le nekaj več kot deset. Nekateri so tudi iz trahita in krhke rdeče žlindre. Moai so v lokalni kulturi sveti objekti, naseljevali naj bi jih zaščitniški duhovi z oznako mana.

FOTO: Wikipedija
FOTO: Wikipedija


Kot piše Artnet, so pripadniki ljudstva Rapa Nui, ki jih je le še nekaj tisoč, glede zahteve po vrnitvi kipa prosili za pomoč čilsko vlado, minister za kulturno dediščino Felipe Ward pa je pobudo včeraj podprl.

»Menimo, da je predstavljanje predmetov z vsega sveta in njihovo soočenje z drugimi kulturami v Britanskem muzeju veliko vredno,« so na pobudo Artneta spregovorili v muzeju, do katerega kaka uradna zahteva po restituciji s strani pripadnikov Rapa Nui, njihove ustanove ali vlade v Santiagu de Chile še ni prišla. Na vprašanje, kako bi se odzvali, če bi jo prejeli, so odgovorili, da je muzej eden izmed vodilnih posojevalcev eksponatov in da svet muzeja vselej premisli ustreznost tovrstnih zahtev.

Hoa Hakananai'a spada med kar 4000 predmetov, ki so jih z Velikonočnega otoka odnesli od odkritja na velikonočno nedeljo leta 1722 in so zdaj v zbirkah po svetu. Še en kip moai je, denimo, v pariškem Musée du quai Branly. Otočani si prizadevajo tudi, da bi njihov otok iz Velikonočnega uradno preimenovali v Rapa Nui.

Komentarji: