Jubilant Dušan Tršar nocoj z razstavo Mala plastika

Razstava dopolnjuje umetnikovo retrospektivno razstavo v Kostanjevici na Krki, ki so jo ob umetnikovi 80-letnici odprli  marca.

Objavljeno
11. april 2017 13.27
V. U., STA
V. U., STA

V Galeriji DLUL bodo drevi odprli razstavo akademskega kiparja Dušana Tršarja z naslovom Mala plastika. Postavitev združuje 27 malih plastik in šest risb iz vseh obdobij umetnikovega ustvarjanja.

Najstarejša skulptura je tako delo iz pleksi stekla iz leta 1977, najmlajša pa skulptura v bronu iz leta 2016. Razstava bo na ogled do 7. maja.

Kot je ob razstavi zapisal kustos Aleksander Bassin, kipar v zadnjih dveh, treh desetletjih ustvarja v nekakšni transcendenčni arhaičnosti, vse od Srečanja (1992), kjer celo bron že umešča v svetlobni objekt, prek uvodnih Valovanja (1992) pa Gozda, Dreves (oboje 2007), če omeni najznačilnejše kipe.

Intimna simbolnost kiparja

V svojem zapisu je Bassin izpostavil umetnikovo ponovno vzpostavljanje, četudi hkrati podrejanje vertikalnosti, pravo fetišiziranje ozkega podstavka, kot da je pred nami simbolna metafora o novem spočetju, kiparjev poizkus, da ustvari neke vrste biomorfični idiom, ki bi združeval duhovne in čutne razsežnosti.

Kot je še zapisal, je prav gotovo mogoče občutiti določeno mero intimne simbolnosti, katere branje v Tršarjevih kipih omogoča način modeliranja v smislu sestavljanja zaobljeno gnetene mase z gladko povlečenimi, zglajenimi ploskvami.

Razstavo Tršarjeve male plastike je Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) pripravilo v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki in Galerijo Murska Sobota. Kot so za STA pojasnili v DLUL, ljubljanska razstava dopolnjuje umetnikovo retrospektivno razstavo v galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, ki so jo ob umetnikovi 80-letnici odprli konec marca.

V Kostanjevici namreč ni umetnikove male plastike, razstavi pa povezuje tudi skupni katalog. V Kostanjevici na Krki bo retrospektiva na ogled do 20. avgusta, pozneje se bo s prilagoditvami selila v Mursko Soboto.

Dušan Tršar se je rodil leta 1937 v Postojni. Na kiparskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani je diplomiral leta 1963 in leta 1966 končal še kiparsko specialko. Poleg svobodnega umetniškega delovanja je deset let poučeval likovno vzgojo.

Na omenjeni akademiji je kot docent leta 1979 začel predavati kiparstvo in leta 1991 postal redni profesor. Za njim je niz samostojnih in skupinskih razstav. Je prejemnik številnih nagrad in kostanjeviški častni občan. Živi in še vedno ustvarja v Ljubljani in Kostanjevici na Krki.