Deloskop izpostavlja: V Rogu velika razstava slovenske sodobne umetnosti

Ad hoc fronta v podporo Rogu: Razstavljali bodo profesorji z akademije, udeleženci Beneškega bienala, nagrajenci Prešernovega sklada ...

Objavljeno
08. junij 2016 12.49
Tovarna Rog
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič

Letošnja razstavna sezona je že bila radodarna s kar nekaj institucionalnimi skupinskimi preseki dosežkov tukajšnjih vizualnih umetnikov.

V MG+MSUM najprej z inventuro zadnjega desetletja Krize in novi začetki: Umetnost v Sloveniji 2005–2015 in pred slabim tednom odprtjem novega trienala U3, nekje vmes je ZDSLU odprl še Majski salon, odprtje posebnega, v rekordnem tempu sestavljenega širokega preseka sodobne umetnosti, ki že daje vtis kulturne fronte, pa se bo nocoj zgodilo v ljubljanskem Rogu.

Pričakujte dela umetnikov z različnih programskih vetrov, ki jih ne srečuješ na isti razstavi: mlade in umetnike iz Roga v družbi tistih, ki imajo v biografije zapisane udeležbe na Beneškem bienalu ali na drugih referenčnih mednarodnih razstavah, kar nekaj profesorjev z ljubljanske akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter umetnike, ki so že stopili na oder v Cankarjevem domu tik pred 8. februarjem, ko je ta praznično okrašen in rezerviran za dobitnike nagrad Prešernovega sklada ... Tokrat je razlog enoten − podpora Rogu.

Rekordno hitro pripravljena razstava

Kot sporočajo s Trubarjeve, se bodo vsi predstavili na razstavi, ki jo bodo v razstaviščih in ateljejih v Rogu s središčno točko v Galeriji Zelenica odprli ob 21. uri (program bo sicer stekel že uro prej), razstava pa bo nedvomno imela tudi status ene najhitreje pripravljenih razstav v tukajšnji kulturni zgodovini.

Seznam sodelujočih je po včerajšnjih informacijah še nastajal in ostal odprt; pričakovati je, da se bodo umetniki še oglašali in vskočili s svojimi izdelki, med podporniki pa niso le ti, ampak tudi nacionalka: MG+MSUM z Zdenko Badovinac in kustosinjo Bojano Piškur. Koga, ki bi bil istitucionalno povezan z ljubljansko občinsko kulturno mrežo, pa, če se ne motiimo, za zdaj ni zaznati ...

Najnovejši seznam sodelujočih umetnikov je naslednji: Tobias Putrih, Nika Autor, Živa Drvarič, son:DA in Made in China, Vadim Fiškin, Staš Kleindienst, Uršula Berlot, Zora Stančič, Alenka Pirman in Luciano Pavarotti, Tibor Bolha, Jasmina Grudnik, Aleksij Kobal, Viktor Bernik, Sašo Sedlaček, Lada Cerar, Elena Fajt, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Ana Čigon, Vesna Bukovec, Peter Rauch, Jože Barši, Alen Ožbolt, Žiga Kariž, Marjan Gumilar, Ana Sluga, Beli Sladoled, Tatiana Kocmur, Tilen Mihelič Kurent, Nejc Franetič, Neža Knez, Nina Pivk, Nika Rupnik, Ana Legčević, Uroš Vnuk, Anže Sever, Mihael Novak, Ištvan Išt Huzjan, IRWIN, ŠKART, Maja Burja, Staš Vrenko, Urška Aplinc, Mina Fina, Danilo Milovanović, Damian Vega Velasco, Francisco Tomsich, Otto Urpelainen, Gal Košnik, Brina Ivanetič, Urška Savič, Andrej Škufca, Tjaša Pogačar, Lenka Đorojević, Matej Stupica, Tadej Vaukman, Žiga Pilih, Uroš Weinberger, Evgen Čopi Gorišek, Tisa Neža Herlec, Ksenija Čerče, Zoran Pungerčar, Neža Jurman, Sanela Jahić, Nina Čelhar, Jara Vogrič, Gašper Kunšič in Arjan Pregl.

Razstava bo naslovljena DSU (Decentralizacija sodobnih umetnosti), njen koncept je preprost, namreč peticija v formatu razstave, s katero uveljavljena imena tukajšnje vizualne umetnosti in sami uporabniki Roga izjavljajo, da je opuščena tovarna kot umetniška baza v Ljubljani in širše, v državi, kot prostor kulturnih in drugih vsebin nepogrešljiva.

»Sodobna umetnost ni zgolj domena institucije in uveljavljenega kulturnega sistema ter predmet gentrifikacije,« zapišejo. »Siceršnje vsebine, ki jih MOL namerava uvrstiti v 'novi Rog', tako svoj prostor že najdejo v obstoječem Rogu, avtonomnem, samoniklem kulturnem prostoru.«