Kam z dlako hišnih ljubljenčkov? Podarite jo slovenski umetnici

Postala bo mačji filc ali pasja volna, skupaj s »štirinožnimi« zgodbami pa del projekta Marije Mojce Pungerčar.

Objavljeno
13. maj 2016 17.06
V. U.
V. U.

Marija Mojca Pungerčar je znana po dolgoletnem projektu Socialdress in javnih šiviljskih delavnicah, na katerih udeleženke in udeleženci ustvarijo kaj zanimivega. Denimo tekstil s kakimi vstajniškimi gesli tipa Gotof je ali Sem stric iz ozadja.

Še pred tem je v projektu Singer dokumentirala zaprte slovenske tekstilne tovarne. Del Socialdressa so bile tudi tkanine, potiskane z zgodbami šivilj.

Tokrat se bo spustila tudi nekaj nižje po Darwinovi evolucionistični lestvici in v nov projekt ob človeških prostovoljcih vključila še štirinožne. In njihove zgodbe. Vse, ki si doma z njimi delijo življenje, vabi k donaciji dlake. Dobrodošle so vse vrste in pasme. Iz mačje dlake je mogoče ustvariti filc, iz pasje volno, obljublja pa ovekovečenje tega materiala v okviru novega umetniškega projekta.

Dlaka ni le dlaka

»V projektu Prava Runotova Volna preiskujem in preizkušam možnosti izdelave tekstilnih izdelkov iz pasje in mačje dlake,« pravi. »Kar bo nastalo, bom razstavila v ljubljanski galeriji Kresija, vključila pa bom tudi zgodbe in okoliščine vaših živali, ki jih boste želeli deliti z mano in drugimi. S projektom želim opozoriti na raznolike vidike in koristi sobivanja ljudi in živali v urbanem okolju. Seveda pa gre tudi za ljubezen, prijateljstvo in minljivost, saj dlaka domačih ljubljencev ni samo dlaka, tako kot človeški lasje niso samo lasje.«

Razstava bo na ogled v ljubljanski občinski galeriji Kresija na Stritarjevi, finančno jo bo podprl Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana. Kontaktne podatje najdete na spletni strani projekta.