Kitajci kopirajo tudi »Fižol« Anisha Kapoorja

»Velik naftni mehurček«, ki ga bodo odprli v Karamayu na severu Kitajske, je na las podoben Kapoorjevemu »Fižolu« v Chicagu.

Objavljeno
14. avgust 2015 17.33
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Zatem ko so Kitajci že pred letom »zasloveli« z nelegalnim množenjem lesketajočega se Balonskega psa Jeffa Koonsa, kakršnega sicer ta ali oni milijarder lahko kupi za okoli 58,4 milijonov dolarjev (toliko je predlani novembra pri Christie's dosegla njegova trimetrska oranžna različica), so se odločili še za kopiranje izdelka drugega umetnika, ki slovi (tudi) po do visokega sijaja zloščenih skulpturah.

A njegova dela, katerih vrednost prav tako izražajo v milijonskih zneskih, prepričajo precej bolj od Koonsovih. Gre za britanskega kiparja Anisha Kapoorja, naslednjega na seznamu tistih, ki se zgražajo nad kopiranjem Kitajcev, ki, kaže, menijo, da so umetniške zamisli tako ali tako zastonj, plačati je potrebno le realizacijo kopije.

Ni fižol, le velik naftni mehurček

Kapoor, ki ga odlično poznamo tudi pri nas, saj se je v boljših časih za tukajšnje organizatorje razstav samostojno predstavil v ljubljanski Mali galeriji (ob tem je eno njegovih del pristalo v stalni zbirki Moderne galerije), je, kot piše BBC, reagiral na monumentalen spomenik, ki ga bodo odprli v mestu Karamay na severu Kitajske in je na las podoben njegovemu delu Cloud Gate.

Tega je leta 2006 realiziral v Chicagu. Zasnoval ga je kot velikansko skulpturo, ki na svoji zloščeni površini odseva meteorološke drame, kakršne potekajo na nebesnem svodu nad Chicagom ... Med ljudmi se je zanj že oprijela kar oznaka Fižol.

Kitajci svojo kopijo v mestu, blizu katerega so nahajališča nafte, označujejo kot »Velik naftni mehurček«, predstavnik tamkajšnjega turističnega urada pa je že zanikal, da bi šlo za kopiranje Kapoorja. Podobnosti so le naključne, trdi ...

Britanski kipar namerava oponašalce tožiti, v ta namen tudi upa, da se mu bo pridružil župan Chicaga. »Kaže, da je v današnji Kitajski dovoljeno krasti ustvarjalnost drugih,« je izjavil. »Tamkajšnja oblast mora ukrepati, zaustaviti tovrstna kršenja in omogočiti polno uveljavitev avtorskih pravic.«