Majski salon 2018 – Grafika

Narodni muzej Slovenije na Metelkovi, Ljubljana. Odprtje razstave danes ob 18. uri.
Fotografija: Helena Tahir: Grafika (3) iz serije Osvetlitve, 2015, barvni linorez in ročni tisk. FOTO: Arhiv ZDSLU
Odpri galerijo
Helena Tahir: Grafika (3) iz serije Osvetlitve, 2015, barvni linorez in ročni tisk. FOTO: Arhiv ZDSLU

V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi bodo danes ob 18. uri odprli Majski salon. Najstarejša slovenska razstava in najpomembnejša stanovska razstava članov ZDSLU bo posvečena umetniški grafiki, ki znova pridobiva pomen. Izbor med prijavljenimi avtorji je opravil priznani slovenski grafik Črtomir Frelih, predstojnik oddelka za likovno pedagogiko na ljubljanski pedagoški fakulteti, ki je hkrati vodja projekta.

Med izbranimi avtorji bo žirija, ki jo sestavljajo predsedniki umetniških svetov regionalnih društev ZDSLU, izbrala tri nagrajence. V spremnem besedilu so zapisali, da je prof. Frelih pripravil »ohlapen« interni razpis, dopuščene so bile skoraj vse grafične tehnike, kar je omogočilo vključitev številnih vrhunskih grafikov. Sprejete so bile vse reproduktivne grafične tehnike (izjemoma tudi kakšna pomožna grafična tehnika), prednost so imeli avtonomni grafični izrazi (ki ne služijo reproduciranju drugih področij; slike, kipa, fotografije ...).

Posebej so bili dobrodošli avtorji, katerih delo temelji na kvalitetni osebni risbi. Za razstavo je bilo izbranih 65 avtorjev, članov ZDSLU vseh generacij, iz devetih regionalnih društev. Podelili bodo nagrado, dve priznanji in priznanje za mladega avtorja Majskega salona ZDSLU 2018. Nagrajence bo izbrala žirija, ki jo sestavljajo predsedniki umetniških svetov devetih regionalnih društev. Nagrado in priznanji bodo podelili danes na odprtju, dobitniki nagrad bodo imeli prihodnje leto skupno razstavo v Galeriji ZDSLU.

Komentarji: