Metropolitanski muzej po polovici stoletja uvaja vstopnino

Doslej so v muzeju zbirali prostovoljne prispevke, odslej bo brezplačen le še za domačine.

Objavljeno
05. januar 2018 15.08
V. U., STA
V. U., STA

Obiskovalci Metropolitanskega muzeja, ki niso prebivalci ameriške zvezne države New York, bodo morali od 1. marca plačati 25 dolarjev vstopnine. To bo prvič v zadnjega pol stoletja, da bodo v muzeju zaračunavali vstopnino.

Od leta 1970 so pobirali le prostovoljne prispevke v višini 25 dolarjev za odraslo osebo, ki pa so bili, kot opažajo, precej redki.

Vstopnina, ki jo bodo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP torej plačevali predvsem turisti, bo obiskovalcu prinesla vstopnico, ki bo veljala tri dni in bo vključevala tudi vstop v izpostavi muzeja Met Breuer, kjer sta na ogled moderna in sodobna umetnost, ter The Cloisters, kjer sta predstavljeni srednjeveška in dekorativna umetnost.

Lani prostovoljno plačalo le še 17 odstotkov obiskovalcev

Da pa ne bi bili »kaznovani« študenti, ki študirajo v New Yorku, bodo ti lahko plačali, kolikor bodo zmogli. Študenti in upokojenci od drugod pa bodo za obisk muzeja morali plačati 12 oziroma 17 dolarjev. Otroci do 12. leta starosti bodo imeli še vedno prost vstop v muzej.

V muzeju tudi navajajo, da je leta 2004 kar 63 odstotkov obiskovalcev muzeju namenilo prostovoljni prispevek v višini 25 dolarjev, medtem ko je lani to storilo le še 17 odstotkov obiskovalcev. Pri tem poudarjajo, da bo vstopnina v Metropolitanski muzej v primerjavi z drugimi umetnostnimi institucijami še vedno ena najnižjih v zadnjih 12 letih.

Znesek od vstopnin sicer po pisanju AFP predstavlja le majhen delček v 305 milijonov dolarjev vrednem letnem proračunu muzeja. Ta v primerjavi z muzeji, kot je, denimo, pariški Louvre, pridobi tudi razmeroma malo javnih subvencij. Večino sredstev pridobi z donacijami.