Modigliani za 157,2 milijona dolarjev

Akt je dosegel najvišjo ceno v zgodovini avkcijske hiše Sotheby‘s in postal četrta najdražja umetnina, prodana na dražbi.
Objavljeno
15. maj 2018 10.33
Posodobljeno
15. maj 2018 12.14
Slika z naslovom Nu couche (sur le cote gauche) je dosegla najvišjo ceno v zgodovini avkcijske hiše Sotheby's. FOTO: AP
Ti. L., STA
Ti. L., STA
New York – Ležeči akt italijanskega umetnika Amedea Modiglianija je bil na ponedeljkovi dražbi avkcijske hiše Sotheby's prodan za 157,2 milijona dolarjev. Slika z naslovom Nu couche (sur le cote gauche) je tako dosegla najvišjo ceno v zgodovini avkcijske hiše Sotheby's in postala četrta najdražja umetnina, prodana na dražbi.

Modigliani je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP tretji najdražji umetnik; na prvem mestu je Leonardo da Vinici in na drugem Pablo Picasso. Ni pa slika najdražje Modiglianijevo delo, prodano na dražbi. To še vedno ostaja umetnikov akt, ki je bil leta 2015 v avkcijski hiši Christie's prodan za 170,4 milijona dolarjev.

Kar 147 centimetrov široka mojstrovina, ki je tudi največja Modiglianijeva slika, je bila vključena v nedavno umetnikovo retrospektivo v londonski galeriji Tate Modern. Umetnik je na njej upodobil žensko, ki leži na belo pregrnjenem ležišču in čez ramo zre v gledalca. Slika je bila del serije, v kateri je Modigliani na novo vzpostavil akt moderne dobe, so navedli v avkcijski hiši.

image
Kar 147 centimetrov široka mojstrovina, ki je tudi največja Modiglianijeva slika, je bila vključena v nedavno umetnikovo retrospektivo v londonski galeriji Tate Modern. FOTO: Venus Wu/Reuters


Šokantna čutnost

Ko je bila serija leta 1917 prvič razstavljena, so te močne in čutne podobe šokirale javnost. Danes serija velja za enega najpomembnejših dosežkov sodobnega slikarstva.

Modigliani je med letoma 1916 in 1919 ustvaril 22 ležečih in 13 sedečih aktov. Večino ležečih aktov je danes najti po muzejih, kot sta Muzej moderne umetnosti in Metropolitanski muzej umetnosti v New Yorku. Agencije še pišejo, da je dosedanji lastnik leta 2003 kupil sliko za 26,9 milijona dolarjev.

Amedeo Modigliani se je rodil leta 1884 v judovski družini v Livornu na severu Italije. Leta 1906 se je nastanil v Parizu, najprej na Montmartru in nato na Montparnassu, kjer je živel težko življenje, zaznamovano z alkoholom in finančnimi težavami. Umrl je leta 1920 zaradi tuberkuloznega meningitisa.

Najbolj znan je po svojih aktih in slikarskih portretih, ki jih označujejo maskam podobni asimetrični obrazi in podaljšane oblike. Med letoma 1911 in 1913 pa se je popolnoma posvetil kiparstvu.

Teden dražb v New Yorku

Danes bo v Christie's sledila dražba impresionističnih in modernih umetnin, med drugim skulpture Prefinjena deklica (Portret Nancy Cunard) Constantina Brancusija, od prodaje katere pričakujejo 70 milijonov dolarjev, vsaj toliko pa tudi od prodaje Suprematistične kompozicije Kazimirja Maleviča iz leta 1916, ki je nekoč pripadala Stedelijk Museumu v Amsterdamu. Jutri bodo v Sotheby's dražili umetnine iz zbirke Mortona in Barbare Mandel, prav tako jutri pa bo v isti avkcijski hiši še dražba del novejše umetnosti, na kateri je kot osrednji lot napovedana Številka 32 Jacksona Pollocka iz leta 1949 z estimacijo med 30 in 40 milijoni. Ponudili bodo tudi Meso in duha Jean-Michela Basquiata z estimacijo okoli 30 milijonov. V četrtek bo sledila dražba del iz 20. stoletja in sodobnosti pri Phillipsu, na kateri bo najvišje, na okoli 20 milijonov, ocenjeno delo Fleksibilno, znova Basquiatovo, istega dne, a nekaj ur kasneje, pa bodo osrednjo dražbo povojnih in sodobnih del pripravili še v Christie's. Na njej si najvišjo oceno okoli 20 milijonov delita slika Ocean Park Richarda Diebenkorna in Play-Doh Jeffa Koonsa. V. U.