Na Dunaju kmalu slike iz ruskega muzeja Ermitaž

V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju bodo razstavili slike starih mojstrov iz zbirke Ermitaža, od Botticellija do van Dycka.
Fotografija: Na Dunaju bodo na ogled tudi umetnine flamskega baročnega slikarja Anthonisa van Dycka. FOTO: Hermitage
Odpri galerijo
Na Dunaju bodo na ogled tudi umetnine flamskega baročnega slikarja Anthonisa van Dycka. FOTO: Hermitage

Dunaj - V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju (Kunsthistorische Museum Wien) bodo 6. junija odprli razstavo z naslovom Stari mojstri iz zbirke muzeja Ermitaž - mojstrovine od Botticellija do van Dycka. Razstava bo 14 mojstrovin iz muzeja Ermitaž v Sankt Peterburgu postavila v dialog s pomembnimi deli iz zbirke Umetnostnozgodovinskega muzeja. Med drugim bo mogoče videti dela Botticellija, Tintoretta, Rembrandta in van Dycka.

Izbor mojstrovin iz teh dveh velikih zbirk ponuja strnjen pregled evropskega slikarstva od renesanse do zgodnjega neoklasicizma in dokumentira, kako slike, s skupno evropsko kulturno zgodovino, komunicirajo med seboj.

Kot so v dunajskem muzeju zapisali, obe instituciji povezujejo zgodovinske vzporednice in institucionalni parametri. Obe zbirki sta namreč nastali kot vladarski zbirki, ob koncu prve svetovne vojne pa postali nacionalni. Obe domujeta v edinstvenih stavbah, vidnih arhitekturnih dosežkih 18. stoletja v Rusiji in 19. stoletja v Avstriji. Instituciji sta tudi neločljivo povezani z zgodovinskima središčema Sankt Peterburga in Dunaja, poleg tega pa sta oba osrednja muzeja v svojih državah.

Razstava Stari mojstri iz zbirke muzeja Ermitaž bo na Dunaju na ogled od 6. junija do 2. septembra.

Več iz te teme:

Komentarji: