Nagrajenca Salona ZDSLU Narvika Bovcon in Aleš Vaupotič

Nagradi razstave ZDSLU, v preteklosti znane znane kot Majski salon, sta prejela tudi Marko Glavač in Gorazd Krnc.

Objavljeno
15. november 2017 16.58
V. U.
V. U.

Dobitnika glavne nagrade žirije Salona 2017 Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) sta Narvika Bovcon in Aleš Vaupotič.

Nagradi Salona 2017 ZDSLU pa sta prejela Marko Glavač in Gorazd Krnc. Dobitnikom so nagrade podelili včeraj zvečer na odprtju Salona ZDSLU v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi.

Narvika Bovcon in Aleš Vaupotič sta bila nagrajena za dela v srebru, ki nosijo naslov Citat, Blago, Jezero in Literarne avtorice. Komisija Salona 2017, ki so jo sestavljali Nicole Hewitt, Srečo Dragan in Janez Strehovec, je v utemeljitvi nagrade Narviki Bovcon in Alešu Vaupotiču zapisala: »Transmutacija literarnih arhivov, ki izgublja tekste skozi čas, v delikatne artefakte z bazami podatkov krhkih povezav, ki vzdržujejo sledi z viri in postajajo fragmenti prihodnosti.«

Marko Glavač je bil nagrajen za delo (pra) DIH – (digi) NEOKRNJENOST, v katerem umetnik les jelke, smrekovo milo, kremo bele smreke, hojev med, hojev vosek, eterično olje jelke, nanocelulozo kombinira z digitalnim zvokom in sliko. Žirija, ki so jo sestavljali člani umetniških svetov ZDSLU, je o delu zapisala: »Povezovanje umetnosti z znanostjo, kulturo in ekologijo".

Gorazd Krnc pa je bil nagrajen za delo Worth not knowing where Knowington is/Europe 2017, ki je intermedijski preplet slikarstva, grafike in videa. Žirija v sestavi članov umetniških svetov ZDSLU je o njem zapisala: »Povezovanje čistega slikarstva z vizualnimi novomedijskimi posegi in prijemi.«

Salon ZDSLU, ki so ga iz tradicionalnega pomladanskega letos zamaknili v jesensko-zimski čas, sicer prinaša številne novosti iz sveta novomedijske in video umetnosti.

Dragan, ki je tudi vodja projekta in selektor ter idejni vodja Salona ZDSLU 2017, je s svojo ekipo v Ljubljanski muzejski četrti na ogled postavil pravo parado novomedijskih umetnin in likovno vizualnih artefaktov. Skupaj s Strehovcem sta med 90 prijavami na razpis izbrala 27 projektov, pri katerih sodeluje 30 avtorjev, članov ZDSLU.