Neprecenljive umetnine, ukradene v Veroni, se vračajo domov

Najhujši rop v zgodovini muzeja Castelvecchio ima srečen epilog. Policija je odkrila mojstrovine Pisanella, Mantegne, Bellinijev in Rubensa.

Objavljeno
12. maj 2016 13.17
V. U.
V. U.

Odlična novica za ljubitelje likovne umetnosti je prišla iz Ukrajine, sodeč po njej bo imel izjemno hud rop, ki se je v osrednjem veronskem muzeju na mestnem gradu Castelvecchio v strogem središču mesta zgodil 19. novembra lani − v času tik po večernem zaprtju, šlo je za najhujši rop v zgodovini muzeja −, srečen epilog.

Kot poročajo mednarodne tiskovne agencije in italijanski tisk, se 17 mojstrovin Pisanella, Mantegne, Jacopa in Giovannija Bellinija, Tintoretta, Rubensa ter drugih klasikov zahodnoevropske umetnostne zgodovine po šestih mesecih negotovosti vrača domov.

Novico o odkritju neprecenljivih umetnin, med njimi tistih najvišjega ranga, znanih iz umetnostnozgodovinske literature, je včeraj objavila ukrajinska carina, ki jih je sicer že 6. maja zasegla v bližini Odese, pri čemer Ukrajina ni bila končni cilj plena. Slike so bile pred tem, da bi jih znova pretihotapili v Moldavijo.

Skrite v plastičnih vrečah v grmovju na otoku

Časopis La Repubblica se pri poročanju sklicuje na agencijo Tass, ki je objavila podatek, da so umetnine v Ukrajino pretihotapili s pomočjo mednarodne poštne špedicije, nakar so jih skrili na otoku Turunčuk na reki Dnester na meji z Moldavijo. Tam jih je odkrila policija, zavite v plastične vreče in skrite v gosto grmovje.

Da je šlo za krajo po naročilu − nadzorne kamere muzeja Castelvecchio so posnele trojico zamaskiranih ljudi, dva med njimi sta bila oborožena s pištolama −, so v Veroni ugotovili že v preteklosti. Policija je že 15. marca aretirala 12 ljudi, tri v Italiji in devet v Moldaviji, saj so se Italijani povezali z moldavskimi kolegi, nove aretacije so bile tudi ob odkritju umetnin, a število aretiranih še ni znano.

Znano pa je, da so imeli Moldavci hišnega pomočnika, namreč enega izmed varnostnikov v muzeju, angažiranega v času ropa, ki so ga skupaj z bratom in bratovo moldavsko partnerko, osumljeno, da je vzpostavila zvezo med bratoma in moldavskim podzemljem, aretirali že marca.

Da je vpleten kdo izmed zaposlenih v muzeju, so policisti posumili takoj, saj alarmne naprave v času ropa še niso bile aktivirane. Umetnine naj bi v Ukrajini začasno pristale prav zaradi tega, ker je postala Moldavija zanje zaradi policijskih preiskav »prevroča«.